Dišeč krompirjev golaž
Včasih mi zapaše tudi kakšna klasika, ki me ponese v otroštvo, ko smo velikokrat jedli krompirjev golaž in takrat sem verjetno tudi podedovala to ljubezen do enolončnic. Če dobro pomislim, smo vsaj nekajkrat tedensko jedli kakšno zelenjavno mineštro ali gosto zelenjavno juho. Dobri stari časi … 🙂 To ljubezen do enega lonca nosim še naprej in tudi danes najraje skuham vse naenkrat. Prihranek časa in posod. 🙂
Krompirjev golaž sem že večkrat pripravila in vedno se izkaže kot dobra naložba pri kuhanju. Tokrat sem tej klasiki dodala še narezane kisle kumarice in bila je prava bomba. Razen tega, da je otrok pobral kumarice ven. Ostalo je pa šlo. 🙂
Veganska različica: http://www.boobeefoodee.si/blog/zelenjavni-krompirjev-golaz/
Enostavna različica z eko hrenovko: http://www.boobeefoodee.si/blog/krompirjev-golaz-s-hrenovko/
Po mehiško: http://www.boobeefoodee.si/blog/krompirjev-golaz-po-mehisko/
- EKO GOVEDINA za golaž, 200 g
- KROMPIR, 3 srednje veliki (recimo 400-500 g)
- RDEČA ČEBULA, 1 večja
- ČESEN, 1 strok
- KORENČEK, 1 večji
- BUČA HOKAIDO, 100 g
- PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica
- ZELENA, sušena, 1 čajna žlička
- ŠETRAJ, ščep
- KORIANDER, ščep
- KUMINA, ščep
- CIMET, ščep
- PIMENT, ščep
- MUŠKATNI OREŠČEK, ščep
- LOVORJEV LIST, 1
- REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
- PARADIŽNIKOVA MEZGA, 1 jušna žlica
- KISLE KUMARICE, 2-3
- Olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, dodamo strok česna, da zadiši in vmešamo meso. Na manjšem ognju pražimo, da meso spremeni barvo.
- Dodamo začimbe, razen cimeta in lovorjevega lista, premešamo, nato pa v jed damo narezan korenček in narezano bučo, olupljen in na majhne koščke narezan krompir. Sedaj dodamo še cimet in lovorjev list.
- Zalijemo s približno 400-500 ml vode in pokrito kuhamo, dokler se meso ne zmehča. V ekonom loncu celotna kuha traja uro in 20 minut, v navadni posodi pa slabi 2 uri.
- Proti koncu kuhanja damo v jed paradižnikovo mezgo, dobro premešamo in pustimo še 10 minut.
- Tik preden postrežemo, v jed dodamo kisle kumarice.