Bučni njoki z domačim pestom
1 min read

Bučni njoki z domačim pestom

Prve jesenske buče, s katerimi presekamo dolgo poletno nadvlado bučk, so končno tu! Ne jih izkoristiti bi bil pravi greh, zato smo jih tokrat pripravili na dva načina, polovica pa še čaka v hladilniku, da jo pretvorimo v zavitek, pito ali pa mogoče skutino sladico. 🙂

Danes smo bučo pretopili v slastne njoke, za polivko pa uporabili domači bazilikin pesto z mandlji.

bucni njoki s pestombucni njoki s pestom1

Bučni njoki z domačim pestom

* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih izdelkov (samo njoki) * lakto-ovo vegetarijansko * z jajci
Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 3

Ingredients
  

  • MUŠKATNA BUČA 1/2 srednje velike
  • KROMPIR 3 majhni
  • SOL ščep
  • PIRINA MOKA 120 g oz. po potrebi več ali manj
  • JAJCE 1 kos
  • ---
  • BAZILIKA 1 manjša pest listkov
  • MANDLJI oluščeni, 2 zvrhani jušni žlici
  • PARMEZAN 1 manjši košček
  • POPER ščep
  • ČESEN 1/2 stroka
  • LIMONIN SOK nekaj kapljic
  • OLIVNO OLJE 2 jušni žlici

Instructions
 

  • Bučo narežemo, prav tako krompir na manjše koščke in skuhamo skupaj v vodi. Odcedimo in ohladimo. Pregnetemo v homogeno maso s tlačilko za krompir.
  • Vmešamo jajce, solimo in dobro premešamo. Dodajamo moko, sproti mešamo in gnetemo, dokler se masa ne da lepo oblikovati. Z rokami razvaljamo v 2 cm debelo kačo in od nje narežemo enako velike njoke.
  • Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo, dokler njoki ne priplavajo na površje.
  • Za pesto v sekljalnik stresemo baziliko, česen, mandlje, parmezan, poper in zmiksamo. Postopoma dodajamo olje malo po malo in sproti miksamo v gladko maso. Na koncu dodamo še limonin sok in premešamo.

Notes

* Njoke lahko pripravimo tudi mlajšim od 12. mesecev. V tem primeru uporabimo samo rumenjak in beljak izpustimo; seveda pa lahko pripravimo njoke tudi brez jajca, le malce več moke dodamo v tem primeru.

Dodaj odgovor