2 mins read
Blitvin zavitek
Ali kako porabiti masleno kvašeno testo še na slan način. 🙂 Po zamrzovalniku je že nekaj tednov kraljevala ta slastna blanširana blitva, ki sem jo na hitro odmrznila in močno odcedila. Skupaj s kremnim sirom, jajcem in izbranimi začimbami je postala prava zmagovalka v zdravem kosilu s košaro zelene solate. Odlična ideja za hitro kosilo ali prigrizek kar tako pri večerji ali popoldanskem klepetu.
Namesto blitve lahko uporabimo tudi špinačo, kodrolistnati ohrovt, navaden ohrovt ali listje repe/rdeče pese, kar vam je ljubše. Za več arome sem dodala še malo pora in za ta zavitek smo se skoraj stepli. 🙂
Blitvin zavitek
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 12
KAJ POTREBUJEM
- MASLENO KVAŠENO TESTO, ¼ celotne količine, pripravljene iz 500 g moke
- RAZLIČNA SEMENA, laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, 1-2 jušni žlici
- BLITVA, predhodno skuhana in odcejena, 3 pesti
- POR, 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm)
- JAJCE, 1 kos
- SIRNI NAMAZ, brez dodatkov, 50 g (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane)
- POLJUBEN SIR, nariban, 2 jušni žlici
- ČESEN, 1 strok
- MAJARON, ½ čajne žličke
- TIMIJAN, ščep
- BAZILIKA, ½ čajne žličke
- SOL, večji ščep
- POPER, ščep
KAKO TO GRE
- Testo razvaljamo na debelino 2-3 mm.
- Blitvo močno odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
- Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
- Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
- Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
- Počakamo, da se ohladi in postrežemo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci