2 mins read
Bananin kruh z marelicami
Bananin kruh z marelicami
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Ingredients
- POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 180 g
- MASLO ali KOKOSOVA MAŠČOBA, 50 g
- MLEKO ali alternativno RASTLINSKO MLEKO - kokosovo, riževo, ... , 60 ml
- BANANE zelo zrele, 2 večji ali 3 manjše
- SLADKOR trsni rjavi, 100 g* (opombe spodaj)
- VANILIJA V PRAHU ali en STROK, 2 noževi konici
- VINSKI KAMEN ali PECILNI PRAŠEK, 2 zvrhani čajni žlički
- MARELICE nekaj koščkov
- SOL mini ščep
- ---
- za preliv
- SLADKOR V PRAHU 2-3 zvrhane čajne žličke
- KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici
- MARELIČNA MARMELADA 1 čajna žlička
Instructions
- Pečico ogrejemo na 175°C.
- V posodo damo sladkor in zmehčano maslo (pustimo ga na sobni temperaturi kakšno uro), z vilico na grobo pretlačimo skupaj.
- Dodamo mleko in premešamo. Banane pretlačimo v kašo skupaj z maso.
- Postopoma dodajamo moko, vmešavamo v homogeno maso. Vmešamo še vinski kamen in vanilijo. Rahlo solimo, vse skupaj dobro premešamo in narahlo vmešamo narezane marelice.
- Model ali pekač premažemo z maščobo, obložimo s peki papirjem in maso enakomerno razporedimo vanj. Po vrhu obložimo z narezanimi marelicami.
- Pečemo na 175°C slabo uro in po tem času preverimo testo - vanj zapičimo zobotrebec in ga izvlečemo: če je čist in se na njem drži nekaj drobtinic, je kruh pečen. Sicer ga pečemo še slabih 10 minut.
- Ko je pečen, kruh previdno stresemo iz pekača in ohladimo na rešetki.
- Za preliv zmešamo stopljeno kokosovo maščobo s sladkorjem in marmelado ter okrasimo kruh.
Notes
* Sladkor lahko tudi zmanjšamo, ker je bilo zaradi očitno bolj sladkih banan, pecivo dokaj sladko. Vsekakor naslednjič uporabimo samo 80 ali celo 60 g sladkorja.