Baby marelični cmoki
2 mins read

Baby marelični cmoki

Verjetno nas je kar veliko, ki smo ljubitelji cmočkov in tudi sama jih rada pripravim za svojo družino. Je pa res, da nikoli ne delam tistih klasičnih – bela moka, jajca, ipd., ampak rada ustvarjam po svoje.

Tako sem že pripravila slivove cmočke:

Pirini-skutini slivovi cmoki

Čokoladne cmočke (v želji porabiti tono velikonočne čokolade):

Čokoladni cmočki

Zanimivi cmočki iz buč, jesensko obarvana jed:

Sladki bučni cmoki s slivami

Tudi za našo dojenčico sem si želela pripraviti to slastno jed, vendar v obliki, ki je primerna zanjo, predvsem pa iz sestavin, ki se lahko uporabljajo pri starosti devet mesecev. Zelo enostavno – prišla sem na idejo, da skuham krompir, podobno kot za “klasične” cmoke, vendar mu dodam pirin zdrob, ki ga dojenčica že pozna, napolnim pa jih samo s svežimi marelicami. Za “preliv” sem uporabila kokosovo olje, zmešano z burbonsko vanilijo v prahu. Bolj preprosto ne gre. 🙂

Cmočki so super uspeli, dojenčica je bila zelo očarana nad jedjo, fajn je, ker jih najmlajši lahko lepo primejo v roko in tako raziskujejo nove okuse, oblike, vonje, teksture. Slastno + čutenje in raziskovanje obenem. 🙂


Baby marelični cmoki
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 6
KAJ POTREBUJEM
za 6 cmočkov:
  • KROMPIR, 2 manjša
  • PIRIN ZDROB, 2-3 zvrhane jušne žlice + nekaj za oblikovanje
  • MARELIC, 3-4 komade
  • KOKOSOVO OLJE, 1 jušna žlica
  • BURBONSKA VANILIJA, 1 zravnana čajna žlička
KAKO TO GRE
  1. Krompir skuhamo do mehkega (nakockamo, da je hitreje kuhan). Rahlo ohladimo in postopoma vmešamo zdrob. Počakamo 5 minut, da se masa malce napoji.
  2. Previdno oblikujemo 0,5-1 cm debele ploščice, na vsako damo pol marelice in previdno z vseh strani zapremo ter oblikujemo kroglice.
  3. Kuhamo v vreli vodi; kuhani so, ko priplavajo na površje. Ohladimo in prelijemo z "omako".
NAMIGI in NASVETI
GLUTEN: da
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: ne
SOJA: ne
OREŠČKI: ne
PALMINA MAŠČOBA: ne

 

 

Dodaj odgovor