Ajdova zlevanka z jabolki in medom
Ali tradicionalni slovenski zajtrk po naše. 🙂
V sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM smo za izziv tega meseca pripravljali nekaj iz: kruha, masla, medu, mleka in jabolk.
V petek, 21. novembra 2014, bomo namreč že četrtič zapored obeležili dan slovenske hrane in z njim najpomembnejšo aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se izvaja skupaj v sodelovanju s slovenskimi vrtci in osnovnimi šolami. Namen projekta in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja ter zdrav način prehranjevanja.
Iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sporočili, da raziskave kažejo, da se zajtrkovanje med otroci in mladostniki v zadnjih letih nekoliko izboljšuje, med tednom pa še vedno nikoli ne zajtrkuje skoraj tretjina slovenskih mladostnikov. Namen projekta je privzgajanje zdravih prehranskih navad, pa tudi ozaveščanje o ravnanju z odpadki in zmanjševanje količin zavržene hrane.
Zato smo kaj hitro zavihali rokave, saj podpiramo širjenje dobrih idej, ki so naravnane k bolj zdravemu načinu prehranjevanja, predvsem pa podpirati lokalno skupnost, torej domače pridelovalce in kmete.
Ideja se ni kalila dolgo; že nekaj časa se nam je po mislih valjala domača prekmurska zlevanka iz ajdove moke. Kaj naj bo bolj slovensko kot pa ajda? 🙂 Naša različica je nastala z nekaj dodatki, ki so se super ujeli, za sočnost so poskrbela naribana slovenska jabolka. Nujno poskusiti! 🙂
Ajdova zlevanka z jabolki in medom
Ingredients
- za manjši pekač 13x15 cm
- AJDOVA MOKA 150 g
- JAJCA velikost S, 2
- MLEKO 250 ml
- MED 1 jušna žlica + nekaj za dekoracijo
- SOL mini ščep
- MASLO 50 g
- RJAVI SLADKOR 2 zravnani jušni žlici
- SODA BIKARBONA 1/2 čajne žličke
- JABOLKA 2 manjši ali 1 večje
Instructions
- Jajca penasto umešamo s sladkorjem in dodamo zmehčano maslo, ki smo ga pustili na sobni temperaturi nekaj časa.
- Solimo in počasi primešamo moko ter nazadnje še moko; nastala masa je gosta kot za carski praženec ("šmorn").
- Nazadnje dodamo sodo bikarbono, mleko in olupljeno ter naribano jabolko.*
- Testo vlijemo v pomaščen in narahlo pomokan pekač ter okrasimo z jabolki.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C dobrih 35 minut in po tem času naredimo poskus z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino testa; če je izvlečen čist in se na njem ne drži testo, je pecivo pripravljeno, sicer pa pustimo še 5 minut.
- Ohladimo in okrasimo z medom.