Ajdova krhka pita s piščancem, porom in korenčkom
2 mins read

Ajdova krhka pita s piščancem, porom in korenčkom

krhka ajdova pita

ajdova pita1

Ajdova krhka pita s piščancem

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * mesno – piščanec * brez jajc
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Servings 2

Ingredients
  

za krhko ajdovo testo

  • AJDOVA MOKA 150 g
  • MASLO 75 g
  • LEDENO MRZLA VODA 50 ml
  • ---

za nadev

  • PIŠČANČJE PRSI 100 g
  • POR brez zelenega dela, 1 srednje velik
  • ČEBULA 1/2 manjše
  • ČESEN 1 manjši strok
  • KORENČEK 1 srednje velik
  • RDEČA PAPRIKA v prahu, 1 poravnana čajna žlička
  • TIMIJAN 1 poravnana čajna žlička
  • ---

za bešamel

  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 3 zvrhane žlice
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici
  • MLEKO navadno ali riževo, ovseno, pirino..., 2dcl, po potrebi pa tudi več
  • BIO ZELENJAVNA KOCKA 1/2

Instructions
 

  • Najprej zamesimo testo; v skledo damo ajdovo moko in na kose narezano hladno maslo. Na hitro pregnetemo skupaj in zelo postopoma dodajamo vodo, da je ne bi bilo naenkrat preveč, raje po malo. Dobro pregnetemo v gladko testo, vendar ne mesimo predolgo, saj mora ostati hladno. Potlačimo kepo in jo zavijemo v plastično folijo in damo počivati v hladilnik.
  • Medtem na malo vode podušimo čebulo; ko skoraj vsa voda izpari, dodamo na majhne koščke narezano meso, začinimo s papriko in timijanom. Nekaj časa na srednjem ognju dušimo, da meso spremeni barvo.
  • Dodamo por, narezan korenček, zalijemo z malo vode in pokrijemo; ogenj zmanjšamo in tako dušimo 10-15 minut.
  • Za bešamel na majhnem ognju raztopimo maščobo, dodamo moko in na hitro popražimo, toliko, da moka zadiši. Počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo, saj se masa zelo hitro gosti. Ko smo dosegli želeno gostoto (kot zelo gosto testo za palačinke ali praženec), dodamo pol zelenjavne kocke, po potrebi prilijemo malo vode in še nekajkrat premešamo, da se kocka razpusti.
  • Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na tanko. Obložimo pekač za pite, robove odrežemo in oblikujemo vzorec na teflanskem obodu pekača.
  • Iz ostankov testa z robov oblikujemo tanke trakce, ki jih lahko poljubno oblikujemo.
  • Na testo damo nadev, nanj bešamel, nazadnje pa trakce.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobre pol ure oz. dokler ni testo poljubne zlate barve.

Dodaj odgovor