Pljučna pečenka Ekodar z brokolijem
Pljučna pečenka iz Ekodarja je ekološki kos govedine krasnega okusa, izredno mehek in poln železa, zato sem jo izbrala te dni, ko sta otroka bolj slabotna zaradi trajajočih prehladov in nahodov in šeste otroške bolezni in kaj še vem česa. Za še dodaten boost vitaminov in mineralov sem dodala svež brokoli od moje priljubljene kmetice s tržnice (ki jo, mimogrede, vedno na koncu, ko mi da ogromno vrečo, ki jo komaj dvignem, vprašam, če je računala vse 🙂 ).
Ker sem želela ohraniti čimveč hranilnih snovi, sem brokoli res na kratko popražila, predhodno pa na hitro blanširala v vreli vodi – minutko ali dve, toliko, da se malo zmehča, a še vedno ohrani živozeleno barvo – razvidno tudi na slikah. Ker smo jedli obrok vsi skupaj, sem začinila bolj blago, sicer bi dala več ingverja in rahlo pekoče paprike, mogoče tudi žličko ali dve sojine omake. Tokrat pa sem zaradi enoletnice izpustila nekaj začimb in sojino omako, dodala pa še vseeno pravo razmerje, da je bil okus božanski. Ker je pljučna pečenka izredno mehka, je pripravljena zelo hitro – ne je preveč prepečt, ker bo drugače bolj suha in pustega okusa, seveda pa poskrbite, da je zadeva well-done, če kuhate majhnim otrokom.
- REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
- PLJUČNA PEČENKA EKODAR, 400 g
- BROKOLI, 1 velik
- ČEBULA, 1 manjša
- ČESEN, 1 strok
- INGVER, ščep
- KUMINA, ščep
- KORIANDER, v prahu, ščep
- BAZILIKA, sušena, ščep
- SOL, po želji
- Brokoli nacvetkamo in na hitro blanširamo v vreli vodi; odcedimo in ohladimo, da ohrani zeleno barvo.
- V ponvi na žlici olja na hitro opražimo meso, narezano na tanke rezine. Pečemo 3-4 minutke na vsaki strani, dodamo začimbe, premešamo in vmešamo odcejen brokoli. Pražimo še minutko, nato pa odstavimo. Pokrijemo in pustimo počivati 2-3 minute.
- V tem času pristavimo vodo za rezance; ko zavre, ugasnemo in vanjo potopimo riževe rezance (uporabila sem znamko MAMA, ker so pripravljeni takoj). Po 3 minutkah odcedimo in postrežemo skupaj z govedino in brokolijem.