2 mins read
Bučkini polpetki z brokolijevim pirejem
Polpetki so pri nas nastali že v vseh mogočih oblikah, naj osvežimo spomin:
- bučkini polpetki s polento in lososom: https://www.boobeefoodee.si/blog/buckini-paprika-polpeti-s-poletno-polento-in-lososom/
- krompirjevi polpetki, polnjeni s špinačo: https://www.boobeefoodee.si/blog/krompirjevo-korenckovi-polpeti-brokoli-in-korencek-ter-skledica-solate/
- hrustljavi grahovi polpetki: https://www.boobeefoodee.si/blog/hrustljavi-grahovi-polpetki/
Za kosilo za mojo enoletnico sem želela pripraviti polnovreden obrok – kombinacija naribanih bučk (dobro odcejenih), razžvrkljanega jajca in nekaj žličk pirinih drobtin ter brokolijevega pireja s cvetačo je taka popolnost, saj zajema vsa ključna makrohranila. Poleg tega zaradi obilice vlaknin lepo nasiti in uredi prebavo.
Bučkini polpetki z brokolijevim pirejem
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
KAJ POTREBUJEM
za 2 osebi (1 odrasel + 1 dojenček):
- BUČKE, zelene, 2 naribani in dobro odcejeni
- JAJCE, 1 srednje velikosti
- PIRINE DROBTINE, lahko tudi navadne, 3-4 jušne žlice
- TIMIJAN, pol čajne žličke
- KOPER, pol čajne žličke
- RDEČA PAPRIKA, ščep
- BROKOLI, 1 srednje velik
- CVETAČA, pol srednje velike glave
- RIŽEVO MLEKO, 100 ml (lahko tudi navadno)
- KOKOSOVO OLJE, 1-2 jušni žlici (lahko zamenjamo tudi z olivnim oljem ali damo maslo - okoli 15 g)
KAKO TO GRE
- Bučke naribamo in na cedilu odcedimo, nato pa še ožamemo, da ostane čim manj vode. (Bučkine vode ne zavržemo, saj vsebuje ogromno vitaminov, mineralov, zato jo zmešamo z malo limone in navadne vode v krasno bučkino "limonado" - bučkinado. 🙂 )
- Bučke potem zmešamo z jajcem, dodamo začimbe in postopoma vmešavamo drobtine. Takoj, ko se masa dovolj napije, nehamo z dodajanjem, saj bi drugače bili polpetki pretrdi.
- Oblikujemo enako debele polpete in spečemo v pečici na 200°C 20 minut, vmes jih enkrat obrnemo. Namesto tega jih lahko tudi popečemo na malo kokosove maščobe v ponvi.
- Medtem v drugi posodi na sopari skuhamo brokoli in cvetačo; brokoli naj ohrani živo zeleno barvo in je lahko še malo trd. Odcedimo in oboje zmiksamo z oljem in mlekom v gladek pire.