2 mins read
Marmoriran borovničev jogurtov bananin kruh
Pfiiiijuh, naslov, ki je pove veliko, oz. v bistvu pove že vse. Imeli smo skledico pravih borovnic (ne ameriških!), nekaj zelo zrelih banan, malo limonc, nekaj jajc, pirino moko, maslo za porabit … Nekaj časa sem tuhtala, kaj pripraviti in potem sem na polici zagledala še borovničev jogurt, jaaaaa. Bananin kruh z borovnicami, marmoriranega izgleda, ki bo sočen in hkrati zračen. In ko zmešaš vse, brez nekega natančnega reda, še nekaj dodaš ali odvzameš, nastane krasno pecivo, primerno za deževne dni. 🙂
Marmoriran borovničev jogurtov bananin kruh
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
AVTOR: Klavdija
PORCIJ: 12
KAJ POTREBUJEM
za pekač velikosti 8x25 cm
- PIRINA MOKA, 160 g
- BOROVNICE, 1 skodelica
- BANANE, zelo zrele, 3
- LIMONOV SOK, 3 jušne žlice
- BOROVNIČEV JOGURT, 60 g
- RJAVI SLADKOR, 30 g + 30 g
- JAJCE, velikost S, 1
- MASLO, 50 g
- VINSKI KAMEN, ali pecilni prašek, 1 zvrhana čajna žlička
- SODA BIKARBONA, 1 zvrhana čajna žlička
KAKO TO GRE
- Moko zmešamo skupaj s pecilnim praškom in sodo bikarbono.
- Borovnice zmiksamo s 30 g sladkorja.
- Banane pretlačimo skupaj z limonovim sokom, nato pa jim vmešamo jajce in maso rahlo stepemo.
- Maslo penasto zmešamo s 30 g sladkorja.
- Bananino maso zmešamo z masleno, nato pa postopoma dodajamo moko, na grobo premešamo.
- Približno tretjino mase odvzamemo stran in ji primešamo borovničevo kašo in jogurt.
- Pekač obložimo s peki papirjem. Vanj stresemo bananino maso ("čisto"), nato pa grobo vmešamo borovničevo maso - neenakomerno zmešamo, da dobimo marmorirano teksturo.
- Pečemo v predogreti pečici na 180°C dobre pol ure - po tem času zapičimo zobotrebec in izvlečemo; če je čist, je pecivo pečeno, sicer pa podaljšamo še za 5-7 minut.
- Odstranimo iz pekača in ohladimo na rešetki.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto-vegetarijansko * z jajci