Baby marelični cmoki
Verjetno nas je kar veliko, ki smo ljubitelji cmočkov in tudi sama jih rada pripravim za svojo družino. Je pa res, da nikoli ne delam tistih klasičnih – bela moka, jajca, ipd., ampak rada ustvarjam po svoje.
Tako sem že pripravila slivove cmočke:
Čokoladne cmočke (v želji porabiti tono velikonočne čokolade):
Zanimivi cmočki iz buč, jesensko obarvana jed:
Tudi za našo dojenčico sem si želela pripraviti to slastno jed, vendar v obliki, ki je primerna zanjo, predvsem pa iz sestavin, ki se lahko uporabljajo pri starosti devet mesecev. Zelo enostavno – prišla sem na idejo, da skuham krompir, podobno kot za “klasične” cmoke, vendar mu dodam pirin zdrob, ki ga dojenčica že pozna, napolnim pa jih samo s svežimi marelicami. Za “preliv” sem uporabila kokosovo olje, zmešano z burbonsko vanilijo v prahu. Bolj preprosto ne gre. 🙂
Cmočki so super uspeli, dojenčica je bila zelo očarana nad jedjo, fajn je, ker jih najmlajši lahko lepo primejo v roko in tako raziskujejo nove okuse, oblike, vonje, teksture. Slastno + čutenje in raziskovanje obenem. 🙂
- KROMPIR, 2 manjša
- PIRIN ZDROB, 2-3 zvrhane jušne žlice + nekaj za oblikovanje
- MARELIC, 3-4 komade
- KOKOSOVO OLJE, 1 jušna žlica
- BURBONSKA VANILIJA, 1 zravnana čajna žlička
- Krompir skuhamo do mehkega (nakockamo, da je hitreje kuhan). Rahlo ohladimo in postopoma vmešamo zdrob. Počakamo 5 minut, da se masa malce napoji.
- Previdno oblikujemo 0,5-1 cm debele ploščice, na vsako damo pol marelice in previdno z vseh strani zapremo ter oblikujemo kroglice.
- Kuhamo v vreli vodi; kuhani so, ko priplavajo na površje. Ohladimo in prelijemo z "omako".
MLEČNI IZDELKI: ne
JAJCA: ne
MESO: ne
SOJA: ne
OREŠČKI: ne
PALMINA MAŠČOBA: ne