Enostavna limetina pita (brez pečenja)
Leno nedeljsko dopoldne, novorojenčica danes spi kot angelček z malimi vmesnimi pavzami, kosilo dostavi Mami d.o.o, zato se odločim, da na hitro vržem skupaj to limetino pito, ki jo sanjam že skoraj 1 mesec. 🙂
Limete, vaniljev puding, smetana, mleko, piškotki, maslo/maščoba. Bum, zmečemo skupaj, ohladimo, super pita je pred nami. 🙂 Osvežilna, dokaj lahka, z modifikacijami primerna za vse vrste alergij: na mleko in mlečne izdelke, na jajca, na gluten … vsrka ves limetin sokec, ponaša se s super razmerjem med slakim in kislim ter je oh in sploh božanska. 😀
Sploh ne vem, zakaj tako kompliciram ob rojstnih dnevih, to bom naredila, pa se bodo vsi oblizovali, jaz pa imela v pol ure pripravljeno krasno pita torto. Bojim se le, da bo tudi največji model premajhen, ker bodo vsi hoteli še. Sama sem nora na kislo-sladke kombinacije in ta je tokrat zmagala. Še ko pišem, se mi cedijo sline. 🙂
- POLJUBNI PIŠKOTI, 200-300 g
- MASLO oz. KOKOS MAŠČOBA: 75-80 g
- LIMETIN SOK, 3 jušne žlice (lahko tudi več, v mojem testu se je komaj čutil sok, naslednjič dam več)
- LIMETIN SOK, 3 jušne žlice
- EKO VANILJEV PUDING, okus burbonska vanilja, 1 paket
- MLEKO oz. RIŽEVO/KOKOSOVO MLEKO, 300-350 ml (če uporabite rastlinski napitek, ga dodajte manj kot navadnega mleka, ker se bo tako lažje strdila krema)
- RJAVI SLADKOR, 2-3 jušne žlice (lahko tudi popolnoma brez, lahko uporabite vaniljev sladkor, lahko pa tudi več, če ste sladkosnedi. Najbolje, da poskusite in prilagajate svojemu okusu).
- SMETANA za okras
- Piškote, maščobo in limetin sok zmiksamo v sekljalniku, da nastanejo drobtine. Model obložimo s peki papirjem in razporedimo maso, da dobimo enakomerno debelo/tanko testo (moje je predebelo, se še učim 🙂 ).
- Damo za 10 minut v zamrzovalnik, da se dobro strdi.
- Medtem pripravimo nadev. Mleko zavremo, odstavimo in primešamo puding, predhodno razmešan v skodelici z mrzlim mlekom (oz. preprosto sledimo navodilom na embalaži). Kuhamo 2-3 minute, da se prične zgoščevati, ugasnemo in postopoma med mešanjem primešamo limetin sok.
- Nadev zlijemo na testo in ohladimo.
- Tik pred postrežmo okrasimo s stepeno smetano.