Enostavna limetina pita (brez pečenja)
2 mins read

Enostavna limetina pita (brez pečenja)

Leno nedeljsko dopoldne, novorojenčica danes spi kot angelček z malimi vmesnimi pavzami, kosilo dostavi Mami d.o.o, zato se odločim, da na hitro vržem skupaj to limetino pito, ki jo sanjam že skoraj 1 mesec. 🙂

limetina-pita limetina-pita1

Limete, vaniljev puding, smetana, mleko, piškotki, maslo/maščoba. Bum, zmečemo skupaj, ohladimo, super pita je pred nami. 🙂 Osvežilna, dokaj lahka, z modifikacijami primerna za vse vrste alergij: na mleko in mlečne izdelke, na jajca, na gluten … vsrka ves limetin sokec, ponaša se s super razmerjem med slakim in kislim ter je oh in sploh božanska. 😀

limetina-pita2 limetina-pita3

Sploh ne vem, zakaj tako kompliciram ob rojstnih dnevih, to bom naredila, pa se bodo vsi oblizovali, jaz pa imela v pol ure pripravljeno krasno pita torto. Bojim se le, da bo tudi največji model premajhen, ker bodo vsi hoteli še. Sama sem nora na kislo-sladke kombinacije in ta je tokrat zmagala. Še ko pišem, se mi cedijo sline. 🙂

limetina-pita4 limetina-pita5

Enostavna limetina pita (brez pečenja)
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 4-8
KAJ POTREBUJEM
za mali pekač premera 15 cm:
podlaga:
  • POLJUBNI PIŠKOTI, 200-300 g
  • MASLO oz. KOKOS MAŠČOBA: 75-80 g
  • LIMETIN SOK, 3 jušne žlice (lahko tudi več, v mojem testu se je komaj čutil sok, naslednjič dam več)
nadev:
  • LIMETIN SOK, 3 jušne žlice
  • EKO VANILJEV PUDING, okus burbonska vanilja, 1 paket
  • MLEKO oz. RIŽEVO/KOKOSOVO MLEKO, 300-350 ml (če uporabite rastlinski napitek, ga dodajte manj kot navadnega mleka, ker se bo tako lažje strdila krema)
  • RJAVI SLADKOR, 2-3 jušne žlice (lahko tudi popolnoma brez, lahko uporabite vaniljev sladkor, lahko pa tudi več, če ste sladkosnedi. Najbolje, da poskusite in prilagajate svojemu okusu).
  • SMETANA za okras
KAKO TO GRE
  1. Piškote, maščobo in limetin sok zmiksamo v sekljalniku, da nastanejo drobtine. Model obložimo s peki papirjem in razporedimo maso, da dobimo enakomerno debelo/tanko testo (moje je predebelo, se še učim 🙂 ).
  2. Damo za 10 minut v zamrzovalnik, da se dobro strdi.
  3. Medtem pripravimo nadev. Mleko zavremo, odstavimo in primešamo puding, predhodno razmešan v skodelici z mrzlim mlekom (oz. preprosto sledimo navodilom na embalaži). Kuhamo 2-3 minute, da se prične zgoščevati, ugasnemo in postopoma med mešanjem primešamo limetin sok.
  4. Nadev zlijemo na testo in ohladimo.
  5. Tik pred postrežmo okrasimo s stepeno smetano.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci (piškotki)

 

 

Dodaj odgovor