Bučke v smetanovi omaki
Zelo preprosta jed, še ena izmed poletnih uspešnic, so te bučke v smetanovi omaki. Smetana je popolnoma stvar vaše izbire, prav tako so zelo slastne z riževo ali ovseno smetano, navadnim riževim mlekom (z žlico polnozrnate pirine moke npr.), kislo smetano, ipd. Izbira je malodane neskončna. Potrebujete le 10 minut časa in v hipu boste imeli okusno pripravlkeno kosilo/ večerjo, skratka okusen obrok, ki ga lahko jedo že dojenčki od 6. meseca dalje (brez mlečnih izdelkov). Priloge so prav tako le žlico domišljije stran – 3-minutni kuskus, 3-minutni slan zdrob (navaden ali polnozrnat), instant ali navadna polenta, navadni ali rajvi polnozrnat riž, testenine vseh vrst ali pa mini žemljica.
Prav tako tem bučkam v smetanovi omaki dodate več beljakovin za popolnost – rdečo lečo, umešate vanje jajce, dodate koščke piščančjih prsi ali popečen losos, ko res ni časa, pa pride prav tudi tuna v lastnem soku. Tako idej za kosilo je kar naenkrat ogromno in verjemite, tem bučkam se ne bo mogel upreti noben, še tako izbirčni član vaše družinice. In dober tek! 🙂
- BUČKE, mlade, neolupljene 1 kg
- SLADKA (ali riževa, ovsena) SMETANA, 150 ml
- KISLA SMETANA, 1 jušna žlica
- SOL, ščep oz. po okusu
- POPER, ščep
- MLETA SLADKA PAPRIKA, ½ čajne žlličke
- PARADIŽNIKOVA MEZGA ali pa OMAKA, 2 jušni žlici (mezge pa dodamo samo 1 jušno žlico)
- OLIVNO OLJE oz. poljubna maščoba, 1 jušna žlica
- ČESEN, 1 strok
- PETERŠILJ, nasekljan, 2 jušni žlici
- ZELENA, sušena, ščep
- Bučke umijemo (in če niso zelo mlade oz. manjše tudi olupimo). Če imamo starejše in večje bučke, odstranimo notranji del s semeni. V tem primeru tudi dodamo nekoliko več bučk, da ne bi bilo omake premalo. Narežemo na manjše koščke.
- Maščobo segrejemo, nanjo stisnemo česen, takoj ko zadiši, dodamo zeleno in bučke. Premešamo in dušimo na manjšem ognju. Rahlo posolimo, dodamo paradižnikovo omako, mleto papriko in poper.
- Tako dušimo med občasnim mešanjem 10-15 minut, da postane meso bučk zelenkaste barve. Zalijemo s smetano in dodamo kislo smetano ter kuhamo še 5 minut. Na koncu primešamo svež peteršilj.
3 thoughts on “Bučke v smetanovi omaki”