Torta za 1. rojstni dan
Recept najdete tudi v knjigici receptov BF 3: Vegi za družino na brzino.
Veliko prošenj sem dobila na mail, kaj in kako pripraviti za dojenčkov prvi rojstni dan.
Želeli ste torto, ki je brez rafiniranega sladkorja, brez jajc in mleka, veliko je namreč alergikov, pa tudi da je še vedno na pogled torta / pita in ne le običajno pecivo, saj take jeste že vsak dan. 🙂 Rečeno – storjeno. Sicer je ni jedel dojenček, pripravila sem jo za svoj drug del praznovanja, je šla pa vsem v slast. 🙂
Nisem želela komplicirati, saj priznam, nerada pečem torte, ker je to preveč dela, preveč skladanja, preveč enih malenkosti, na katere moram biti pozorna in se mi resnici na ljubo ne da preždeti toliko časa pri enem receptu. 😀 Rada pripravim enostavno, kolikor je možno zdravo, a še vedno slastno. Prav zato mi je bila tortica za prvi rojstni dan pravi izziv, saj želim pri tako malih želodčkih ostati v mejah dovoljenega in priporočenega. Čokolade sama mojemu enoletniku nisem dajala, kakav je vseeno poživilo in v prevelikih količinah neugodno vpliva na prebavo. Alternativa – rožičeva moka! Lahko pa kombinirate in dodate tudi nekaj kakava.
Piškotno dno je iz pirinih piškotkov brez jajc in mleka (če ni pomislekov, lahko seveda uporabite navadne maslene kekse), zmešane s kokosovo maščobo (če ni zadržkov lahko uporabite navadno maslo ali pa kakšno drugo vegansko margarino, ki so mehkejše in je tudi struktura samega piškotnega dna tako bolj krhka).
Brez večjih težav je možno pripraviti brezglutensko različico, samo prave piškote izberite ali jih pripravite sami. Če ne želite peke ali pečenih zadev, predlagam mlete ovsene kosmiče, zmešane z maščobo in mletimi datlji, super zadeva. Nadeva v tem primeru ne sladkajte, saj bo po mojem mnenju celotna tortica presladka.
Krema oz. nadev je slastna mešanica zrelih banan in avokada, dodanega je zelo malo kokosovega sladkorja, saj so že banane sladke. Še boljša naravna alterativa so datlji (recimo medjool, ki so zelo mehki) ali med, nerafiniran agavin ali pa javorjev sirup – izbira je vaša.
To je to – jagode so še najbolj izven vsega zdravega, saj niso sezonske in niso domače, priznam, da sem zašla izven svojih okvirjev, ampak moj bolnik z ravnokar prebolelimi noricami je nor nanje in si jih je zaželel. Pa naj bo … 🙂 Vsekakor lahko uporabite različno sadje – banane, ki jih prej pokapajte z malo limoninega soka, da ne bodo porjavele. Prav tako bi se okusi odlično ujeli z mangom, zrelimi hruškami, breskvami in malinami.
Torta je pošla takoj, najboljše od vsega je to, da nismo bili obteženi, prababica jo je pohvalila, babica pa se je tudi oblizovala, upam, da ne le iz vljudnosti, hihi. 😉 Koščki naribane temne 75% čokolade so le za okras in jih lahko izpustite.
Super je tudi, ker je primerna za vse alergike na mlečne izdelke in jajca, ki nemalokrat ostanejo praznih krožnikov in tako lahko tudi njih presenetite na rojstnodnevni zabavi s to tortico, ki je brzinsko hitro narejena, vzela mi je dobrih 15 minut časa, končni izdelek je pa super! 🙂
- POLJUBNI KEKSI, 100 g
- MASLO oz. KOKOS MAŠČOBA, 50-60 g
- BANANE, 2 večji zreli ali 3 srednje
- AVOKADO, zelo zrel, 1 manjši
- ROŽIČEVA MOKA, 5 zvrhanih jušnih žlic
- KOKOSOV SLADKOR, 3 zravnane jušne žlice (cca. 30-40 g)
- VANILIJA V PRAHU, 1 čajna žlička
- Kekse in maslo/maščobo zmiksamo do drobtin, ki jih pritisnemo na dno modela, obloženega z živilsko prozorno folijo. Damo za 5 minut v zamrzovalnik.
- Medtem zmiksamo preostale sestavine v gladko maso.
- Rob obložimo z narezanimi jagodami oz. poljubno okrasimo.
- Nadev zlijemo na model in ohladimo vsaj za 4 ure ali čez noč.
Ko je praznoval 1. svečko naš mali bubi, sem pa pripravila zelo prikupne zasnežene ježke, ki so šli tudi zelo v slast – gre za kulsko različico odraslega cheesecakea. 🙂
Recept je v knjigici receptov BoobeeFoodee 1.
Še nekaj utrinkov od praznovanja z ježki. 🙂