Sočni jutranji mafini
3 mins read

Sočni jutranji mafini

Sočni jutranji mafini oz. mafini za zajtrk so nastali iz iskrene želje sinka, da bi skupaj kaj spekla. In seveda se taki ljubki želji nisem mogla upreti, le kdo bi se. 🙂 Za takšna mini packanja v kuhinji so mafini primerni, ker so hitro pripravljeni, pečene pa imajo otroci zelo radi, še posebej ko narastejo v pekaču in so prav zares simpatični. 
Nekaj časa sem brskala za recepti, potem pa sem, kot ponavadi, pripravila nekaj po svoje oz. predvsem glede na sestavine, ki so bile v hladilniku. Želela sem ekstra sočne, zato smo vanje dali jabolka, kislo smetano in jogurt ter v celoti polnozrnato pirino moko. Krasni in zdravi so bili, tudi zmanjkali precej hitro. 🙂

mafini postopek 1 mafini postopek2 mafini postopek3 mafini postopek4 mafini postopek5 mafini postopek6

Podobni recepti vsebujejo 80 g sladkorja in več, sama sem se odločila za 60 g, ampak kadarkoli pričnem potem zares vsipati sladkor v posodo, me kar mine, ko vidim, koliko je to v praksi in se ustavim dodajati dokaj hitro – tokrat sem prišla na 40 g. 🙂 Ampak verjemite, ne čuti se v receptu pomanjkanje. Naš starejši sladkosned jih je snedel kaj nekaj in obnemel, ko sem mu omenila, da so iz polnozrnate moke. Res ni bilo čutiti in je to krasna kombinacija sestavin, primerna tudi kot podlaga za torto. 
Kar se še sladkorja tiče, pozabila sem na kokosov sladkor z okusom cimeta, prav tako Cobio in bi se v te mafine suuuuper podal, tako pa sem uporabila nerafinirani trsni sladkor, ki ga imam že nekaj časa za porabit. Oz. sem pozabila tudi nanj. 🙂

Za maščobo sem se odločila za dobro staro kokosovo, in sicer Cobio Malaita, ker je ful nevtralnega okusa in se super spoprijatelji z vsemi sestavinami. 🙂 

Recept ekstra posebej shranjen in ful se poigravam z idejo, da bi ga uporabila kot biskvit za torto. 🙂

jutranji mafini 1 jutranji mafini 2 jutranji mafini

Sočni jutranji mafini
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 10
KAJ POTREBUJEM
suhe sestavine:
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 140 g
  • KORUZNI ŠKROB, 1 jušna žlica
  • SODA BIKARBONA, ½ čajne žličke
  • CIMET, 1 čajna žlička
mokre sestavine:
  • KISLA SMETANA, 50 ml (namesto kisle smetane in jogurta lahko damo tudi 120 ml grškega jogurta)
  • NAVADEN JOGURT, 60 ml (namesto kisle smetane in jogurta lahko damo tudi 120 ml grškega jogurta)
  • KOKOSOVA MAŠČOBA COBIO, 60 ml
  • VANILIJA V PRAHU, ½ čajne žličke
  • JAJCE, 2 srednji
  • NERAFINIRANI TRSNI SLADKOR, 40 g
  • JABOLKA, olupljena in narezana, 160 g
  • POMARANČNI SOK, sok pol sadeža (lahko uporabimo tudi limonin sok)
KAKO TO GRE
  1. Posebej zmešamo suhe in mokre sestavine. V mokre sestavine dodamo narezana jabolka (na male koščke) in mešanico vmešamo k suhim sestavinam.
  2. Nadevamo v papirčke za mafine in pečemo na 200°C 15-20 minut. Po tem času preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino mafina; če je izvlečen čist, so pripravljeni. Na pultu jih v pekaču pustimo še 15 minut.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci

 

 

Dodaj odgovor