Domač sardinji namaz
Sardinji namaz sem prvotno delala sebi zaradi nosečnosti in tudi zaradi tega, ker imamo radi take domače namaze. 🙂
Seveda je namaz namenjen tudi otrokom, lahko jim ga pripravite takoj po 1. letu starosti za zdrav zajtrk. Sardine so (tako kot sardele in sardoni) male plave ribice, na dnu prehranjevalne verige, zato ni bojazni za onesnaženost s težkimi kovinami. Zelo so bogate s takul maščobnimi kislinami omega-3 in tako blagodejno vplivajo na rast in razvoj ploda, zdravje nosečnice in seveda tudi otrok. 🙂
Če vam dišijo ribice (leti na nosečkice), ga kar pogumno pripravite. Sama sem ga imela 3 dni v hladilniku, pa je bil še vedno zelo dober. Prav tako lahko namesto vloženih sardin, uporabite sveže ali zamrznjene sardele, ki jih skuhate v vodi z 1 lovorjevim listom in semeni kumine. Dobro očistite kosti in pripravite namaz po receptu. Namesto navadnega masla bi se v namaz super podala tudi kokosova maščoba (predlagam Cobio Malatia, zaradi nevtralnega okusa).
Zdrav in slasten tek!
- SARDINE, vložene v limoninem soku, 1 pločevinka
- MASLO, 30-40 g
- ROŽMARIN, ščep
- JABOLČNI KIS, 1 mali zamašek (= 1 mala čajna žlička)
- OLIVNO OLJE, 1 čajna žlička
- SOL, ščep
- POPER, ščep
- Maslo pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Vse sestavine zmiksamo s paličnim mešalnikom bolj na grobo.
- Kot dodatek lahko postrežemo z balzamično redukcijo (kremo).