Čokoladna rožičeva salama
To je pa tako preprosto in taaaaako dobro, da smo komaj pustili dva mala koščka za naslednji dan. Takoj smo jo snedli. 🙂
Prvič sem delala z veganskim maslom (v tem primeru ne morem reči margarina, da ne bi dobili napačnega vtisa, da gre za tisto klasično margarino, ampak sem uporabila maščobo oljne ogrščice Vitaquell. Če boste kdaj kaj pekli brez masla in želite ohraniti mehkost in kremnost, je to to. 🙂 )
Zadeva je pripravljena nenormalno hitro, brez težav in spretnosti, tudi za popolne začetnike. Idila bi bila popolna, če bi namesto mletega belega sladkorja lahko uporabila rjavega, ampak po primerjavi, končni vizualni učinek ni bil tako dober. No, saj je res redko, da to pripravljam, tako da sem zamižala na eno oko … 🙂
Za videz mletih koščkov sem uporabila ostanek piškotkov, ki smo jih pekli te dni, ampak lahko bi dali tudi navadne ovsene kosmiče (drobno mlete). Testirala sem tudi eno verzijo s kokosovim maslom Cobio, ampak se je salama drobila in ni imela tako dobre teksture.
Odkritje stoletja je pa rožičeva moka, s katero sem se spogledovala že dolgo, samo nisem našla pravega trenutka za uporabo. Joj, res ne vem, zakaj. Fantastična je. Da nek božanski, božični, domači, topel priokus, s podtonom kakava in dišečih praznikov … Wau, no, res ne znam dobro opisati tega okusa, morate poizkusiti. V otroštvu se spomnim, da smo jedli te rožiče s Korčule, ampak mi kot otroku niso bili všeč, ta moka je pa … njam njam. 🙂
Dosti besed, gremo k receptu. Aja, fajn je tudi, če imate kakšne nenapovedane goste, ker jo pripravite v 5-ih minutkah, dobre pol ure v hladilniku, da se strdi, če pogoljufate, pa gre tudi za 15 minutk v zamrzovalnik in že lahko režete in se sladkate. 🙂
- VEGANSKO MASLO VITAQUELL, 70 g
- VEGANSKI PIŠKOTKI, 80 g
- TEMNA ČOKOLADA 75%, 60 g
- PRAVI KAKAV, 1 jušna žlica (lahko brez in dodamo 10 g čokolade več)
- MANDLJI, 40 g (lahko tudi lešniki ali indijski oreščki, makadamija)
- DATELJNI, 6 kosov
- RJAVI SLADKOR, 50 g (brez težav ga izpustimo)
- ROŽIČEVA MOKA, 3 zvrhane jušne žlice
- VANILIJEV EKSTRAKT, 2 čajni žlički
- MLETI SLADKOR, za posip
- Nad vodno koplejo (ali v mikrovalovki stopimo temno čokolado).
- Oreščke grobo nasekljamo.
- Preostale sestavine damo v sekljalnik in zmiksamo v maso. Prilijemo stopljeno čokolado in ponovno zmiksamo. Na koncu s kuhalnico vmešamo nasekljane oreščke.
- Maso damo na folijo (aluminijasto ali prozorno za živila) in oblikujemo v salamo, ki jo tesno zavijemo. Ohladimo.
- Pred postrežbo posujemo z mletim sladkorjem in narahlo vtremo.