STRAŠtastični recepti za noč čarovnic (Halloween)
Za letošnjo noč čarovnic sem za drugi Mercatorjev izziv v sklopu projekta KuhaM pripravila nekaj luštnih receptov. Izhodišče je, da so strašni in v ameriškem prostoru so že leta tradicija. Bolj kot je strašno, boljše je. Vse sestavine na krožniku naj bi bile jedilne, zato sem na ta način tudi pripravila vse moje straš-tastične recepte. 🙂
So vam všeč?
POBEGLE ENOOKE MUMIJE
Za vsako mumijo potrebujemo pol poljubne hrenovke (uporabila sem kvalitetne eko junčje) in 3-4 trakce (10 x 0,5cm) iz testa za pizzo. Potrebujemo še eno črno olivo in mini košček mocarela ter paradižnikovo omako in zobotrebec.
Hrenovke na hitro potopimo v vrelo vodo in pustimo 1 minutko. Rahlo ohladimo (da nas ne peče v roke) in jih povijemo na tesno. Pečemo na 220°C 15 minut oz. do rahlo zlato rjave barve. Na ohlajene zapičimo skupaj mocarelo in košček narezane olive in … pojemo! 🙂
ČAROVNIČINI KREPLJI/PARKLJI
Tokrat v slani različici. Od osnovnega testa za pizzo vzamemo manjše koščke in oblikujemo valjčke, podobne prstom. Zarežemo in nanje položimo bučno seme ali mandelj. 🙂
Mojih je prehitro zmanjkalo, zato pečeni niso slikani. Res so dobri, kot kakšni domači grisini. Njam. 🙂
POKOPALIŠČE (iz bučnega peciva)
Za manjše pokopališče (20 x 20 xm) potrebujemo:
– skuhana in odcejena maslena buča, 50 g
– olupljeno in narezano jabolko, 100 g
– mleti ovseni kosmiči ali navadna ovsena kaša, 70 g
– začimbe (skupaj): cimet, mleti klinčki, ingver, muškatni orešček, kardamom, skupaj 1 čajna žlička (največ cimeta, ostalega je pa manjši ščep)
– arašidovo maslo, 2 zvrhani jušni žlici
– kokosov sladkor z okusom cimeta, 3 zvrhane jušne žlice
– mleti mandlji, 50 g
Vse sestavine zmiksamo v manjšem mikserju in razporedimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo na 180°C dobre pol ure oz. toliko, da se pecivo rahlo strdi. Ohladimo.
Za jedilno zemljo potrebujemo:
– nekaj čokoladnih piškotkov
– pravi kakav v prahu
– 1 žlica kokosove maščobe
Piškotke zdrobimo in premešamo s kakavom. Nakapljamo kokosovo maščobo, da dobimo grude med zdrobljeno zemljo.
Za duhce potrebujemo:
– belo čokolado
– peki papir
– pravi kakav v prahu
– kokosovo maščobo
Na peki papir s svinčnikom narišemo duhce in znotraj črt zapolnimo z belo čokolado. Ohladimo v zamrzovalniku.
Zmešamo kakav s kokosovo maščobo, da dobimo gosto zmes – na ohlajene duhce narišemo usta in oči. Pred uporabo hranimo v hladilniku.
Iz ohlajenega peciva izrežemo obliko krste in nanj napišemo z belo čokolado poljubno besedo, najbolj pogosto je to RIP.
Preostalo pecivo posujemo z zemljo, naložimo nagrobni kamen (pol piškota, prelitega z belo čokolado). Iz kosmatih žičk oblikujemo strašljivo drevo, spodnji del debla ovijemo z alu folijo in zapičimo v pecivo. Namesto žičk lahko uporabimo tudi navadne vejice ali kaj tretjega.