Osnovno kvašeno masleno testo
Prvič sem poizkusila pripraviti kvašeno testo, ki bi bilo primerno za razne kolače, predvsem buhtlje, drobna peciva z nadevi, čolničke, ladjice, zvitke, žepke, roladice pa še kaj. Mikalo me je predvsem zaradi masla ghee, ker sem želela preizkusiti, kako se obnaša v raznih primerih. Moram priznati, testo pride res čudovito, zelo lepo se razvalja in je fantastično v sladkih in slanih primerih. Hitro je pripravljeno, zanj pa ne potrebujete veliko sestavin. 🙂
Moji izdelki so bili:
mini kolesca z domačo nutelo
mini kvašeni rogljički z domačo nutelo
zavitek iz blitve in sira
Za osnovno testo sem vzela:
500 g navadne domače moke iz mlina
1 vrečka kvasa Digo
5 jušnih žlic masla ghee
ščep soli
1 čajna žlička rjavega sladkorja
200 ml mleka
V toplem mleku raztopimo kvas z žličko sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo v presejano moko, solimo in primešamo maslo. Ugnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času je kvašeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v različne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugič. V zamrzovalniku zdrži 2-3 mesece.