Riževi vaflji
Že vrabci na strehi čivkajo, da kupljeni vaflji oz. riževe ploščice niso ravno primerna hrana za odraslega, kaj šele za otroka. Res so otroški riževi vaflji pakirani v privlačni embalaži, zelo priročne okrogle mini oblike in velikokrat nadomestijo zdravo malico.
Pri nas jih nismo kupovali oz. sem jih kupila enkrat, da sem jih stestirala, okus je meni porazen. Kot bi žvečila nek stiropor. Razumem pa težnjo in željo žensk, da so s temi vaflji želele nadomestiti kruh in s tem hujšati (kar je v bistvu traparija, saj imajo visoko glikemično obremenitev, kupljeni pa so ponavadi prepolni soli, ampak tukaj danes govorimo o otroških; so brez soli in dodanega sladkorj).
Skratka, ja, domači. Iz dveh-treh sestavin, brez olja in dodane maščobe, pečeni v pečici in obogateni z jabolčnim sokom. Ste že navdušeni? Še bolj boste, ko jih boste preizkusili in še bolj boste, ko pripravite to otrokom na enostaven, poceni, zdrav način. Veš, kaj ješ? Itak. 😉
Pred pripravo sem malo raziskovala, kako so sploh pripravljeni in doma bi težko dosegli ekspandiran riž (podobno kot bi delali pokovko, ampak z več postopkov, ki ne uspejo vedno), pa tudi nisem videla neke dodane vrednosti v tem, tako da sem naredila zelo preprosto in po svoje. Niso takih pravilnih oblik kot kupljeni, so pa preprosto čudoviti zato, ker natanko vem, kaj sem dala vanje in kako so pripravljeni. Zanimiva je zunaj zapečena skorjica, znotraj so pa mehki. Če jih boste dajali dojenčkom, ki že lahko samostojno grizejo, bodite vseeno zraven. Če pa želite bolj gladke, celotno maso pred peko zmiksajte. Prav tako lahko namesto jabolčnega soka uporabite kakršenkoli domač nesladkan kompot (tekočino) ali domač sadni sok.
Uporabila sem rjavi riž, zato sem tudi dodala nekaj riževe kašice, ker se drugače riž ni tako lepil, kot se navadni beli riž. Če boste delali z navadnim rižem, vam svetujem, da prvič pozkusite brez riževe kašice.
- BIO RJAVI RIŽ, 100 g (tehtan nekuhan)
- BIO RIŽEVA KAŠICA, 50 g
- BIO DOMAČ JABOLČNI SOK, 5-6 jušnih žlic
- Rjavi riž dobro operemo in namočimo čez noč (če uporabimo navadni riž, namakanje ni potrebno). Pred kuhanjem vodo zamenjamo in riž skuhamo do mehkega. Zelo dobro odcedimo in počakamo, da se ohladi.
- Primešamo riževo kašico in postopoma dodajamo jabolčni sok. Nastane rahlo pocasta masa, ki se lepo lepi skupaj. Z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih potlačimo v mini ploščice - nastane okoli 10 ploščic.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C 20-30 minut; po 15-ih minutah ploščico obrnemo (če vam pečica ne peče enakomerno).