Domača Nutela
2 mins read

Domača Nutela

Je končno uspela! 😀 Z dosti več lešniki kot prava in celo naš totalen nuteloljub pravi, da je precej podobna originalu, čeprav sem dala fuuuul manj sladkorja, kot bi morala. 😀 Ampak, malo bolj zdravo, vsaj za par odtenkov. Blendy OmniBlend je bil veselo v pogonu in le on sam je kriv, da je nastala končno lepa in svilnata tekstura, ki se izredno lepo maže na kruh. Vsi ostali pretekli poskusi so se namreč klavrno končali in zadeve smo pojedli na žličko, kajti niso se dale lepo mazati in so se vsi čokoladni namazi do sedaj krušili in drobili. Skratka, ja, jeeeeej. Vemo, kaj jemo in ta namaz bo tudi stalnica (pred kratkim sem ga delala poizkusno z mandlji in je super uspel).

Poizkus z mandlji in datlji namesto sladkorja (200 g mandljev, 50 g datljev, ostale sestavine so kot v receptu, prav tako postopek).

  • LEŠNIKI, 200 g
  • RJAVI SLADKOR V PRAHU, 5 zvrhanih čajnih žličk
  • NAVADNI SLADKOR V PRAHU, 3 zvrhane čajne žličke
  • PRAVI KAKAV, 3 zvrhane jušne žlice
  • KOKOSOVA MAŠČOBA, 2 jušni žlici
  • VANILIJEV EKSTRAKT, 2 čajni žlički
  • KONDENZIRANO MLEKO, 200 ml (oz. po občutku več ali manj)

Instructions

  1. Lešnike popečemo na ponvi ali v pečici; ko se pričenjajo svetlikati, so pripravljeni.
  2. Z mokro krpo jih grobo zdrgnemo, da prične ovoj odpadati.
  3. Očiščene lešnike damo v blender in zmiksamo do gladkega.
  4. Dodamo ostale sestavine in zmiksamo v homogeno maso, nazadnje dodamo še mleko.
  5. Nutela je najboljša malo ohlajena.

  Notes * od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc 3.3.3077

mandljev cokoladni namaz
mandljev cokoladni namaz1
mandljev cokoladni namaz2
mandljev cokoladni namaz3

Tokrat je pa padla trdna odločitev za tapravo nutelo.

Nekaj trikov:

* ko so lešniki/mandlji popečeni, jih na grobo zdrgnite v vlažni krpi (najbolj se obnesejo kakšne tetra plenice). Ko se nabere nekaj luščin, jih odstranite in čiste oreščke vrzite v blender ter postopek ponavljajte, dokler ne očiščite vseh.
* oreščke morate res na čimbolj drobno zblendati v gladko pasto, preden dodate ostale sestavine
* kot mlečni dodatek lahko dodate riževo ali navadno mleko, še bolj pa se namaz obnese s kondenziranim mlekom
* uporabila sem deviško hladno stiskano kokosovo maščobo (v preteklosti tudi navadno maslo, ampak se ni tako dobro obneslo)
* ohlajena je mnogo boljša, tako po okusu, kot tudi po mazljivosti

prazeni lesniki
prazeni lesniki1
lesniki blender

Pred dodanim kondenziranim mlekom je bila prav tako zelo gosta, lepo mazljiva, je pa mleko vseeno lepše povezalo vse sestavine.

nutela pred kondenziranim mlekom4
nutela pred kondenziranim mlekom3
nutela pred kondenziranim mlekom2
nutela pred kondenziranim mlekom1

Po dodanem mleku:

nutela2
nutela1

Dodaj odgovor