Osvežujoči gazpacho (juha, ki se ne kuha)
Če poznate tisti stari rek, da nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha, potem to za to juho nedvomno drži, saj se namreč sploh ne kuha. 🙂 Gazspacho je tradicionalno juha, ki se pripravi iz sveže surove zelenjave, osnova je pa paradižnik. Sama sem jo pripravila kar po načelu ‘pospravi poletni hladilnik’ in v teh dneh, ko je krepko nad 30°C si boljšega kosila ne bi mogli želeti.
5 minut dela, 5 minut miksanja in ultra hranljivo kosilo je tu! 🙂
Ponudite jo lahko že po 9. mesecu, samo sol izpustite. Priročna je tudi, ker jo lahko nesemo s sabo na izlet ali jo pojemo v senčki v parku namesto doma. Ko zapakirate v posodico, ji dodajte ledeno kocko ali dve in boste ob zaužitju kot prerojeni. 😉
- PARADIŽNIK, 2 zrela
- KUMARA, 1 manjša
- BUČKA, 1 zelena, manjša
- RDEČA PAPRIKA, ½ manjše
- ČEBULA, ½ manjše
- BAZILIKA, sveža, nekaj listkov
- SOL, ščep
- - poljubni rezanci, kuskus, riž, ajdova kaša, ...
- Kumaro operemo in damo za pol ure v zamrzovalnik.
- Ostale sestavine operemo, narežemo in damo v blender/mikser. Zblendamo v gladko juho, dodamo kumare, baziliko in sol in ponovno zblendamo do gladkega.
- Hranimo v hladilniku.