Češnjev džem z meto in burbonsko vanilijo
Je odlično uspel! 🙂 Naslednjič dam še več mete, saj se zelo lepo poda k bolj sladkastemu džemu, malce limetinega soka je poskrbelo za svežino, vanilija pa poudari vse okuse. Čista petka! 🙂
Naše pohajkovanje po preeeeeeelepih Goriških Brdih se je končalo z ogromno gajbico zadnjih tačrnih češenj (res smo jih ulovili za rep, preden bi pobegnile v vroče poletje) in še eno ogromno gajbico marelic (ki sem jih pretopila v domačo marelično marmelado z rjavim sladkorjem, še ena petka!).
Skratka, češnje. Naslednji mini projektič že takoj naslednjega dne je bil nakup izkoščičevalca, pa kljub pomoči te simpatične napravice je ločevanje koščic potekalo tri deeebele ure. Vse za dober džem, kajne? 😉
Nekaj sem jih pustila za v skrinjo, ostalo pa skuhala. Dbest džem, res. 🙂
- ČEŠNJE, 2 kg
- SLADKOR, 500 g
- BURBONSKA VANILIJA, tekočina, 10 ml
- JAGODNA META, 1 šopek
- Izkoščičene češnje potresemo s sladkorjem in pustimo 10 minut.
- Damo na štedilnik, dodamo vanilijo in počakamo, da zavre.
- Na majhnem ognju kuhamo še 10 minut in proti koncu kuhanja dodamo meto.
- Odstavimo in še vroč džem prelijemo v čiste steklene kozarčke, ki smo jih segreli v pečici na 80°C. Dobro zatisnemo in pokrijemo z odejo. Počakamo, da se popolnoma ohladijo.