Bolonjska brezmesna omaka 2
Pred časom sem jo že delala in je super uspela; za osnovo je bila leča (z malo cvetačke), tokrat sem se pa odločila samo za naribano cvetačo, ki naredi super fajn teksturo, okus je pa itak božanski, tudi za neljubitelje cvetače, saj mešanica začimb doda tisto piko na i in prikliče vonj po tisti znameniti omaki. Zakaj bi sploh delali brezmesno omako? Zato ker paše tudi hranljiva zelenjava, mogoče komu izmed vas zapaše brezmesni dan, lahko pa celotno jed uporabite kot prilogo. Mi smo jo hopla hitro pohrustali in je bila res prijetno nasitna, a brez da bi nas (naju, me) obtežila. Zelo priporočam za tople poletne dni, saj je tudi pripravljena res hitro, v hladilniku pa brez skrbi počaka na naslednji dan.
Za obogatitev lahko dodate kvasne kosmiče (kar 1 pošteno žlico na porcijo) ali pa naribate svež kozji sir, parmezan ali dodate žlico rikote. 🙂
- CVETAČA, ½ manjše glave
- ČEBULA, ½ manjše
- KORENČEK, 1 manjši
- ČESEN, strok
- PETERŠILJ, 2 vejici in še nekaj za okras
- PARADIŽNIKOVA OMAKA, 200 ml
- SOL, ščep
- OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
- MAJARON, ščep
- MEŠANICA ZAČIMB, 1 zravnana čajna žlička (http://www.kmetijaklepec.si/products/jusna-zacimbna-mesanica-iz-posusene-zelenjave)
- POLJUBNI ŠPAGETI, 200 g
- Cvetačo naribamo na bolj grobo.
- Olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, da postekleni; dodamo stisnjen česen, premešamo in ko zadiši v jed damo naribano cvetačo.
- Ogenj povečamo in cvetačo med stalnim mešanjem na rahlo opražimo.
- Dodamo na drobno narezan korenček in nasekljan peteršilj. Premešamo, zalijemo s paradižnikovo omako, rahlo solimo in dodamo žličko začimbne mešanice.
- Pokrijemo in tako kuhljamo 20 minut.
- Med tem skuhamo testenine in odcejene prelijemo s cvetačno polivko.