Eko rostbif na potepu
4 mins read

Eko rostbif na potepu

Hecen naslov, ampak resen sendvič. 😉

Tak, ki ga lahko pripravimo vnaprej in nas počaka na kakšno praznovanje rojstnega dne; lahko ga zapakiramo v manjše paketke in vzamemo s sabo na piknik, izlet ali potep. 😉 Eden izmed tistih sendvičev, ki ga lahko pripravimo v enem kosu, nanj položimo težji pekač in počaka na nas v hladilniku čez noč in okusi se super prepojijo. 

V končni fazi, zakaj pa ne bi pripravili kvalitetnega sendviča iz domačega kruhka z origanom in parmezanom, ga prepojili z domačim zeliščnim pestom, namesto instant nekvalitetnih poceni salam, pa vanj raje dali pošteno marinirana in pečena eko junečja ledja oz. rostbif (roastbeef Ekodar)? Za piko na i pa še našo skrivnostno omakico, ki je vse okuse lepo povezala v bombastično kosilo, obogateno z goro domače berivke za barvne vlaknine, vitamine in minerale. 😉

eko rostbif eko rostbif1

Marinirana in pečena eko ledja.

eko rostbif postopek

Postopek nadevanja.

eko rostbif5 eko rostbif4 eko rostbif3 eko rostbif2

Eko rostbif na potepu
 
ČAS PRIPRAVE
ČAS KUHANJA
SKUPNI ČAS
 
AVTOR:
PORCIJ: 12
KAJ POTREBUJEM
  • EKO GOVEJA LEDJA, 200 g
za marinado:
  • ČESEN, 2 stroka
  • ČRNI POPER, cela zrna, 2 čajni žlički
  • SOL, morska groba
  • ORIGANO, 2 čajni žlički
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
za pogačo s parmezanom in origanom:
  • NAVADNA PIRINA MOKA, 300 g
  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA, 100 g
  • OLJČNO OLJE, 2 jušni žlici
  • KVAS, suhi Digo, 1 zavojček
  • ORIGANO, 1 zvrhana jušna žlica
  • PARMEZAN, nariban, 3 zvrhane jušne žlice
  • SLADKOR, 1 čajna žlička
za zeliščni pesto:
  • PARMEZAN, nariban, 2 jušni žlici
  • LISTI MLADE ČEBULICE, 4
  • INDIJSKI OREŠČKI, 2 jušni žlici
  • OLJČNO OLJE, 1 jušna žlica
  • SOL, groba morska, ščep
  • MELISA, nekaj listkov
  • BAZILIKA, nekaj listkov
ostale sestavine:
  • češnjev paradižnik, mocarela, rukola, SKRIVNOSTNA DOMAČA OMAKCA
KAKO TO GRE
  1. Večer pred peko pripravimo meso.
  2. Česen stisnemo in zmešamo v pasto skupaj s preostalimi sestavinami za marinado. Meso dobro natremo in zavijemo v prozorno živilsko folijo in pustimo čez noč v hladilniku.
  3. Pol ure pred peko ga vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi.
  4. Pečico ogrejemo na 160°C in meso pečemo dobrih 80 minut.
  5. Medtem pripravimo pogačo.
  6. Najprej damo vzhajati kvas v toplo vodo, skupaj s sladkorjem. Ko naraste, ga zmešamo s preostalimi sestavinami v gladko testo, ki ga razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem v obliko tanjšega (2-3cm na debelo) pravokotnika. Pustimo, da vzhaja pol ure.
  7. Ko je rostbif pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo s folijo ter pustimo, da tako počiva in da se ohladi.
  8. Med tem spečemo kruhek na 200°C, in sicer pečemo dobre pol ure, oz. dokler ni skorjica zlatorjave barve. Ohladimo ga na rešetki na sobni temperaturi.
  9. Pripravimo pesto, tako da vse sestavine zmešamo bolj na grobo v sekljalniku ali pa v terilniku.
  10. Kruh prerežemo, namažemo s pestom, obložimo s tanko narezanimi kosi rostbifa in poljubno nadevamo.
NAMIGI in NASVETI
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* mesno - junetina
* brez jajc

Še nekaj predlogov za nadevanje:

mehiški: na poljubni kruhek namažemo s pasto iz rdečega fižola, čebule in rdeče sušene paprike ter ščepca kajenskega popra, naložimo meso in potresemo s sirom chedar; vse to na hitro opečemo v pečici, da se sir stopi; dodamo kisle kumarice, svež paradižnik in zeleno papriko. 
grški: na poljubni kruhek namažemo namaz iz fete in sušenega paradižnika, obložimo z mesom, potresemo s črnimi olivami in rdečo čebulo ter potresemo s svežim origanom.
slovenski: na poljubni kruhek namažemo skuto z drobnjakom, obložimo z mesom, potresemo z naribanim zbrincem in obložimo s pečenim treviškim radičem z balzamicom in karamelizirano čebulico.
ta žleht: na poljubni kruhek namažemo domači liptaver, obložimo z zeleno solato in mesom, dodamo vložene pikantne feferone in prelijemo z omako iz kisle smetane in pikico majoneze.

 

Dodaj odgovor