Veganski sladoled Snickers
V prazgodovini, ko sem še bila najstnica v OŠ in mi je bila besedna zveza “zdrava prehrana” popolnoma tuja, smo po šoli velikokrat zavili v lokalno trgovino in si privoščili sladke pregrehe. Od Lučke, Ježka in Toma do lizik, bonbonov in raznih slanih prigrizkov. Spominjam se, ko so prišle v skrinje sladoledne verzije (ful presladkih) ameriških čokoladnih ploščic a la Twix, Bounty, Snickers, Mars … cel bum! Meni je bil vedno najboljši snickers, verjetno zaradi arašidov.
Potem sem za dooooooolga leta pozabila na vse skupaj, raje sem posegala po ovsenih ploščicah, kdaj pa kdaj Frutabeli, pozneje sem pa pričela raje sama pripravljati vse doma. Pred kratkim sem med brskanjem tujih blogov ponovno naletela na razne domače čokolade in med njimi tudi za snickers ploščico. Ne bodi len je zrasla ideja, natuhtala sem sestavine (nekaj receptov je na to temo že bilo), malo sem spremenila in nastal je čudoviti snickers, ki mi je danes (čeprav leden) polepšal to deževno popoldne.
Veganski sladoled Snickers
Ingredients
- za 7 manjših snickersov
- ZA SLADOLED
- INDIJSKI OREŠČKI 100 g
- KOKOSOVA MAŠČOBA 1/2 jušne žlice
- BANANA 1 zelo zrela
- KOKOSOVA SMETANA ali MUS, 1 jušna žlica
- VANILIJA ekstrakt, 1 čajna žlička
- ---
- ZA KARAMELO
- RJAVI NERAFINIRANI SLADKOR 50 g
- KOKOSOVA MAŠČOBA 15 g
- KOKOSOVA SMETANA 30 g
- ---
- ARAŠIDI oluščeni, nepraženi, nesoljeni, 3 jušne žlice
- TEMNA ČOKOLADA nad 65%, 60 g
Instructions
- Banano narežemo na koščke in zamrznemo.*
- Zmiksamo skupaj s preostalimi sestavinami za sladoled v čim bolj gladko strukturo in vlijemo v kvadraten model (cca 1 cm na debelo), obložen z živilsko folijo in zamrznemo.
- Ko je dobro strjeno, previdno stresemo iz modela, odstranimo folijo in narežemo na enako debele palčke.
- Hranimo v zamrzovalniku, dokler ne pripravimo karamele.
- Za pripravo karamele v širši posodi najprej segrevamo sladkor, dokler se ne stopi (med stalnim mešanjem in na srednjem ognju; pazimo tudi, da se nam ne zasmodi). Ko je ves sladkor stopljen, previdno dodamo kokosovo maščobo, dobro premešamo in nazadnje dodamo še kokosovo smetano - pazljivo, ker se na sladkorju naredijo mehurčki. Mešamo še 2-3 minute, nato pa ugasnemo. Počakamo, da malo ohladi in nato prelijemo čez sladoledne palčke, obložimo z arašidi in prelijemo s topljeno čokolado. (Stopimo jo nad vodno kopeljo).
Notes
---
* Zamrzovanje ni upoštevano v času priprave.