100% veganska pizza
2 mins read

100% veganska pizza

Končno! Mi je uspelo pripraviti tak sir za pizzo, da se marsikateri kupljen lahko skrije pred njim. Ker je kremast, bogat, polnega okusa in se ob peki lepo zapeče v nežno skorjico.

Za hec sem tokrat pripravila dve pizzi; eno klasično margerito, drugo pa z domačim veganskim sirom in dbest kolegica je prišla kot naročena na kosilo in se nevede udeležila mojega skrivnega slepega testa, hihi. Rada imam presenečenja. 🙂
Brez razmišljanja se je odločila za vegansko pizzo (in moram priznati, da sem se sama tudi).
Odličen nadomestek klasičnega sira, ki je poleg vsega pripravljen v nekaj minutah, iz peščice sestavin in konec koncev tudi zelo poceni. Ni žvečljiv in čigumijast, je pa mehko kremno bogastvo okusa. Brez heca – tega MORATE preizkusiti.

pizza margerita pizza1

Uganete, katera pizza ima veganski sir? 🙂

100% veganska pizza

* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes

Ingredients
  

  • za 2 mali pizzi premera 25 cm, testo
  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 350 g
  • SVEŽ KVAS 1/2 kocke
  • OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
  • SOL ščep
  • SLADKOR 1 čajna žlička
  • MLAČNA VODA cca. 200 ml
  • ---
  • INDIJSKI OREŠČKI 100 g
  • ŠKROB najbolje tapiokin, lahko pa tudi koruzni, 1 zvrhana jušna žlica
  • KVASNI KOSMIČI 2 čajni žlički
  • LIMONIN SOK 1 čajna žlička
  • SOL ščep
  • POPER po okusu, mini ščep
  • ČESEN V PRAHU ščep
  • OLIVNO OLJE (po želji), 1 čajna žlička
  • MLAČNA VODA če je treba
  • ---
  • POLJUBEN NADEV za pizzo

Instructions
 

  • Kvas nadrobimo v cca 200 ml mlačne vode, ki smo jo rahlo sladkali. Počakamo 10 minut, da naraste in zmešamo skupaj z moko, soljo in olivnim oljem. Dobro pregnetemo v enotno in gladko testo. Premažemo z malo olja ali potresemo z moko, damo v posodo in jo pokrijemo s plastično folijo ali vlažno krpo. Pustimo, da naraste za 2x (približno dobro uro).
  • Medtem pripravimo sir - indjske oreščke (ki smo jih namakali čez noč) dobro odcedimo in zmešamo z vsemi navedenimi sestavinami. Dodamo malo mlačne vode in mešanico skuhamo v posodi, tako da ves čas mešamo in počakamo, da zavre. Takrat ogenj zmanjšamo na minimalno in med stalnim mešanjem kuhamo 2-3 minute. (V tem času postane mešanica gosta in kremna). Odstavimo in malo ohladimo.
  • Testo za pizzo pregnetemo in razvaljamo na poljubno debelino. Obložimo s paradižnikovo omako, veganskim sirom in poljubnim nadevom. (Mi smo uporabili origano in svežo baziliko).
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 250°C 15-20 minut oz do željene zlatorjave barve.

Dodaj odgovor