Zeliščno kokosovo maslo in domače koruzne pogačice
Pred kratkim sem naletela na zaenkrat najboljšo kokosovo maščobo/maslo, ki ga kar ne morem prehvaliti. Zelo nežen okus, ki nikoli ne prevlada v jedeh, super konsistenca, ki se na sobni temperaturi spremeni v prijetno mazljivo in ravno prav zmehčano. Paše v vse presne jedi, namaze, ovsene ploščice in prigrizke, pa tudi za občutljivo, pordelo kožo, da o tem, kako lepe lase naredi, niti ne pričnem. Več o tem pa enkrat v prihodnjih dneh. 😉
Meni je kokosovo maslo še najbolj všeč v najbolj neokrnjeni obliki – kruh, kokos maslo, med. Top zajtrk!
Tokrat sem si ga zaželela v slani obliki, zato sem mu dodala česen, suh drobnjak (če imate svežega še toliko boljše) in svež peteršilj ter nekaj zrnc piranske nerafinirane soli. Z-M-A-G-A!
Ob vikendih ponavadi prede pečica, tokrat je iz nje zadišalo po koruznih pogačicah, ki so super hrustljave zunaj in mehke, rahle znotraj. Čeprav sem jih že večkrat delala iz 100% koruzne moke, jih je težko pripraviti, da bi bile res nežne in puhaste, saj koruzna moka nima glutena, zato se ponavadi precej drobijo, naslednji dan pa niso več tako dobre kot sveže. Zato sem jih tokrat mešala z navadno moko in po pričakovanjih je rezultat odličen. 🙂 Ker je v njih torej bela moka, jih raje narezite na tanke rezine in pojejte kakšno manj ali pa jih pomalicajte skupaj s prijatelji.
Deliti = ljubiti. <3
Zeliščno kokosovo maslo in domače koruzne pogačice
Ingredients
- za 6 manjših pogačic
- KORUZNA MOKA 300 g
- NAVADNA MOKA 200 g
- OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
- SOL 1/2 čajne žličke
- KVAS 3/4 kocke
- RJAVI SLADKOR 1 čajna žlička
- MLAČNA VODA 200 ml
- POLENTA nekaj žlic
- ---
- za manjšo kocko kokosovega masla
- KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici
- PETERŠILJ svež, nasekljan, 1 jušna žlica
- DROBNJAK ščep
- PIRANSKA SOL grobo mleta, ščep
- ČESEN 1 večji strok (oz. po okusu več ali manj)
Instructions
- Kvas nadrobimo v rahlo sladkano mlačno vodo in počakamo, da vzhaja (10-15 minut).
- Medtem v kokosovo maščobo stisnemo strok česna, dodamo preostale začimbe in preložimo v poljuben modelček; damo v hladilnik in počakamo, da se strdi.
- Vrnimo se h kruhu - moki zmešamo, vlijemo kvasno mešanico, solimo in dodamo olivno olje. Med gnetenjem prilivamo še mlačno vodo, če je treba. Nastane naj enotno in gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo, rahlo naoljimo, pokrijemo ter na toplem pustimo, da vzhaja dobro uro.
- Po tem času na pult natresemo nekaj polente in od testa kar z rokami trgamo kepe testa (velike za eno pest), jih na polenti na hitro potlačimo v pogačice, visoke za 2 cm. Z nožem zarežemo križne vzorce.
- Damo jih na pekač, obložen s peki papirjem in še nekaj minut pustimo, da vzhajajo.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici dobre pol ure na 200°C.
- Počakamo, da se rahlo ohladijo in postrežemo.