2 mins read
Bolonjska brezmesna omaka
Sliši se neverjetno, a je še kako resnična! 🙂 Ne bi verjela, če je ne bi poizkusila pripraviti in seveda kasneje tudi s kruhom pomazala. 😉
Delala sem že lečin ragu in razne veganske lečine polnjene paprike, ampak ta “bolonjska” prekaša vse. 🙂
Vredno preizkusa tudi za tiste, ki niste veliki ljubitelji leče; omak’ca je ful dišeča, polna okusa in omamnih začimb. Naj prišepnem, da je v hipu zmanjkala, pa tudi mamina porcija je šla na pol k otroku, saj bi drugače skoraj pojedel še krožnik. 🙂
Tudi največji ne-navdušenec nad lečo se je strinjal, da je omaka res zelo dobra in tudi njegova porcija je izginila v nekaj trenutkih. 🙂
Bolonjska brezmesna omaka
* od 10. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih proizvodov * vegansko * brez jajc
Ingredients
- LEČA rjava ali črna, 5 zvrhanih jušnih žlic
- CVETAČA naribana, 3-4 zvrhane jušne žlice
- KORENČEK 1 srednje velik
- ZELENA sušena, 1 čajna žlička
- OLIVNO OLJE 1 jušna žlica
- ČEBULA 1/2 manjše
- ČESEN 1 strok
- PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 jušna žlica
- RDEČA PAPRIKA sveža, 1 manjša
- RDEČA PAPRIKA ščep
- MAJARON ščep
- ROŽMARIN ščep
- BAZILIKA nekaj listkov
- KUMINA ščep
- MUŠKATNI OREŠČEK ščep
- LOVORJEV LIST 1
- POPER mini ščep
Instructions
- Lečo namočimo čez noč, pred kuhanjem pa dobro odcedimo in osušimo.
- Olivno olje segrejemo in na njem na malem ognju dušimo čebulo, da se zmehča in postekleni; dodamo nasekljan strok česna in zeleno v prahu ter še lečo in naribano cvetačo. Nekaj časa pražimo, da cvetača rahlo porjavi, nato pa dodamo nariban korenček, narezano papriko in preostale začimbe ter paradižnikovo mezgo, še nekajkrat pomešamo, nato pa prilijemo 300 ml vode, ogenj zmanjšamo, pokrijemo in tako kuhamo pol ure. Občasno premešamo.
- Postrežemo s poljubnimi testeninami in veganskim parmezanom - kvasnimi kosmiči.