3 mins read
Torta Piškotolina
Naša verzija tortice piškotek; tokrat v klasični izvedbi za večje otroke in “otroke”, saj vsebuje jajca, mleko in belo moko. Narejena je bila za obisk ljubih oseb v rodnem kraju; dekoracija je bila stvar navdiha zadnjo sekundo. 🙂
Recept delimo zato, ker je sicer zelo okusna, pa dokaj nezahtevna za pripravo. Belo moko lahko zamenjamo s pirino ali celo polnozrnato pirino/pšenično; v tem primeru damo malo več masla (50 g recimo).
Torta ni preveč sladka, zato lahko količine sladkorja povečate; nam je bila dobra, so se vsi strinjali, tudi v manj sladki izvedbi; okusa ima dovolj.
Torta Piškotolina
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * ovo-lakto vegetarijansko * z jajci
Ingredients
- za pekač premera 24 cm
BISKVIT
- prirejen po receptu iz Kulinarike Biskvit, ki nikoli ne pade dol
- JAJCA velikost S, 6 kosov
- NAVADNA MOKA 230 g
- VINSKI KAMEN ali pecilni prašek, 1 vrečka
- PRAVI KAKAV 2-3 zvrhane jušne žlice
- SLADKOR rjavi trsni, 120 g
- SOL ščep
- MASLO 100 g
- MLEKO 100 ml
- VODA 50 ml
- ---
- PRELIV
- MLEKO 100 ml
- TEMNA ČOKOLADA 25 g
- ---
- PRVA KREMA
- MASCARPONE 300 g
- PIŠKOTI uporabljeni Milka s čokoladnimi koščki, 5 kosov
- SLADKA SMETANA 100 ml
- ---
- DRUGA KREMA
- MASCARPONE 200 g
- SLADKA SMETANA 100 ml
- PIŠKOTI uporabljeni Milka s čokoladnimi koščki, 5 kosov
- VANILJEV PUDING bio Alnatura, 1/2 vrečke
- SLADKOR rjavi trsni, 1 zvrhana jušna žlica
- MLEKO 200 ml
- VANILJEV STROK 1
Instructions
- Rumenjake in beljake ločimo.
- Rumenjake z metlico penasto umešamo skupaj s sladkorjem - mešamo skupaj toliko časa, da se sladkor stopi in skupaj z rumenjaki nastane gosta in gladka zmes.
- Beljake skupaj s ščepcem soli v čisti in suhi posodi stepemo v sneg.*
- Maslo raztopimo in vlijemo k rumenjakovi masi, nato primešamo še mleko in vodo.
- K rumenjakovi masi nato postopoma vmešamo kakav, moko in pecilni prašek; nežno mešamo in ne stepamo.
- Nazadnje postopoma vmešamo beljakov sneg, pazimo, da smo nežni.
- Maso damo v namaščen pekač, na dnu prekrit s peki papirjem in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobrih 35 minut.*
- Ohladimo.
- Biskvit prerežemo vodoravno po sredini; prav tako odrežemo vrhnji del (kapico, ki ponavadi malo naraste).
- Raztopimo čokolado skupaj z mlekom v tekoče čokoladno mleko in s tem dobro namočimo prvi biskvit. (Polovico tekočine si prihranimo za drugi biskvit).
- Namažemo s prvo kremo, ki jo pripravimo tako, da v mascarpone vmešamo zdrobljene piškote in stepeno sladko smetano.
- Prekrijemo z drugim biskvitom, ki ga prav tako namočimo s preostankom čokoladnega mleka.
- Drugo kremo pripravimo tako, da pripravimo puding iz polovice vrečke in 100 ml mleka ter žlice sladkorja (sledimo navodilom na vrečki); mleku prav tako dodamo postrgan vaniljev strok. Puding prelijemo v ploščat pladenj in prekrijemo s folijo, da se ne naredi skorjica in počakamo, da se ohladi (20 minut).
- Medtem stepemo preostalih 100 ml sladke smetane, zmešamo z mascarponejem (200 g) in primešamo razdrobljene piškote; masi primešamo še puding.
- S tem namažemo drugo plast na biskvit in robove torte; zgladimo.
- Postavimo v hladilnik in pustimo nekaj ur (lahko tudi čez noč) ali pa najprej poljubno okrasimo in šele nato ohladimo.
Notes
* Sneg naj bo čvrst; ko obrnemo posodo, se je mora držati.
* Po tem času pečenja zapičimo zobotrebec v sredo biskvita in izvlečemo; če je po tem času zobotrebec čist, je biskvit pečen; sicer pustimo še dobrih 5 minut.
* Po tem času pečenja zapičimo zobotrebec v sredo biskvita in izvlečemo; če je po tem času zobotrebec čist, je biskvit pečen; sicer pustimo še dobrih 5 minut.