1 min read

Ržena medena jabolčna pita

Zelo zanimiva pita, ki ji bogastvo okusa daje testo, narejeno na način medenjakov in zato tudi odišavljeno – skoraj že kliče po Božičnem času. No, še kar nekaj časa bo potrebno počakati in naj se raje jesen bohoti v vsej svoji lepoti. 🙂

jabolcna pita4jabolcna pita1jabolcna pita

Ržena medena jabolčna pita

* od 12. meseca dalje * brez mlečnih izdelkov * z glutenom * brez jajc * vegansko
Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 1 hour
Servings 8

Ingredients
  

  • za pekač premera 22 cm
  • RŽENA MOKA 300 g
  • VINSKI KAMEN 1 zvrhana čajna žlička (ali pecilni prašek)
  • SODA BIKARBONA 1 zelo zvrhana čajna žlička
  • RIŽEVO MLEKO 150 ml
  • CIMET 1 zvrhana čajna žlička
  • PIMENT 1 zravnana čajna žlička
  • MUŠKATNI OREŠČEK 1 ščep
  • MED 3 velike jušne žlice
  • RJAVI SLADKOR 1 jušna žlica
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 2 jušni žlici

za nadev

  • JABOLKA olupljena in naribana, 400 g
  • OREHI PEKAN lahko tudi navadni, nekaj za okras
  • RJAVI SLADKOR za okras

Instructions
 

  • Testavine za testo, razen mleka, premešamo v maso, ki ji postopoma dodajamo mleko, dokler ne dobimo enotne in gladke mase, ki je malo lepljiva, zato si pri oblikovanju pomagamo z mokrimi rokami.
  • Razvaljamo na slab 1 cm debeline in oblikujemo na pekaču, da nastane lep rob.
  • Obložimo z jabolkami in orehi; če nam ostane še testo iz roba, pa naredimo še poljubne oblike, ki jih položimo na vrh.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C dobre pol ure; proti koncu pečenja opazujemo barvo testa - ko je zlato rjava, je pita pripravljena.

Dodaj odgovor