1 min read
Bučni njoki z domačim pestom
Prve jesenske buče, s katerimi presekamo dolgo poletno nadvlado bučk, so končno tu! Ne jih izkoristiti bi bil pravi greh, zato smo jih tokrat pripravili na dva načina, polovica pa še čaka v hladilniku, da jo pretvorimo v zavitek, pito ali pa mogoče skutino sladico. 🙂
Danes smo bučo pretopili v slastne njoke, za polivko pa uporabili domači bazilikin pesto z mandlji.
Bučni njoki z domačim pestom
* od 12. meseca dalje * z glutenom * brez mlečnih izdelkov (samo njoki) * lakto-ovo vegetarijansko * z jajci
Ingredients
- MUŠKATNA BUČA 1/2 srednje velike
- KROMPIR 3 majhni
- SOL ščep
- PIRINA MOKA 120 g oz. po potrebi več ali manj
- JAJCE 1 kos
- ---
- BAZILIKA 1 manjša pest listkov
- MANDLJI oluščeni, 2 zvrhani jušni žlici
- PARMEZAN 1 manjši košček
- POPER ščep
- ČESEN 1/2 stroka
- LIMONIN SOK nekaj kapljic
- OLIVNO OLJE 2 jušni žlici
Instructions
- Bučo narežemo, prav tako krompir na manjše koščke in skuhamo skupaj v vodi. Odcedimo in ohladimo. Pregnetemo v homogeno maso s tlačilko za krompir.
- Vmešamo jajce, solimo in dobro premešamo. Dodajamo moko, sproti mešamo in gnetemo, dokler se masa ne da lepo oblikovati. Z rokami razvaljamo v 2 cm debelo kačo in od nje narežemo enako velike njoke.
- Stresemo jih v vrelo vodo in kuhamo, dokler njoki ne priplavajo na površje.
- Za pesto v sekljalnik stresemo baziliko, česen, mandlje, parmezan, poper in zmiksamo. Postopoma dodajamo olje malo po malo in sproti miksamo v gladko maso. Na koncu dodamo še limonin sok in premešamo.
Notes
* Njoke lahko pripravimo tudi mlajšim od 12. mesecev. V tem primeru uporabimo samo rumenjak in beljak izpustimo; seveda pa lahko pripravimo njoke tudi brez jajca, le malce več moke dodamo v tem primeru.