2 mins read

Polnozrnate kroglice caprese s pestom iz pečenih jajčevcev

pesto peceni malancani suseni paradizniki parmezan cesen bazilika olivno olje rdeca paprika poperpz kroglice capresepz kroglice caprese1pz kroglice caprese2

Polnozrnate pirine kroglice caprese s pestom iz pečenih jajčevcev

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 2

Ingredients
  

  • za pesto
  • JAJČEVEC 1 večji
  • OLIVNO OLJE 1-2 jušni žlici
  • SUŠENI PARADIŽNIKI 4-5 manjših koščkov
  • MANDLJI olupljeni, 50 g
  • ČESEN 2 večja stroka ali 3 manjši
  • PARMEZAN 1 manjši kos
  • RDEČA PAPRIKA ščep
  • POPER ščep
  • BAZILIKA sveža, nasekljana, 1 zvrhana jušna žlica

za kroglice

  • POLNOZRNATA PIRINA MOKA 150 g
  • REPIČNO OLJE 2 jušni žlici
  • SOL ščep
  • PARADIŽNIK 1 večji
  • MOCARELA KROGLICE nekaj kosov
  • ORIGANO ščep
  • BAZILIKA ščep

Instructions
 

  • Jajčevec pokapamo z oljem, prepikamo lupino z vilico in prerezanega na pol pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 45 minut.
  • Ko se ohladi, postrgamo sredico ven in damo v sekljalnik. Dodamo vse sestavine, ki so navedene za pesto in zmiksamo v gladko maso. Če želimo redkejšo maso, dodamo še malo olja.
  • Za kroglice zmešamo moko in sol, dodmao olje in postopoma dodajamo toplo vodo, sproti mešamo, da nastane homogeno testo, ki se nam ne lepi na roke. Pustimo počivati nekaj minut.
  • Paradižnik nasekljamo na drobno, dodamo baziliko in origano ter premešamo.
  • Od testa trgamo majhne koščke in jih kar z roko potlačimo v ploščice enake velikosti. Nadevamo z malo paradižnika in na pol prerezano mocarelo ter prekrijemo z drugo ploščico. Previdno zatisnemo robove in oblikujemo v kroglico. Če se testo trga, ga dodamo malo več naokoli oziroma naredimo debelejše osnovne ploščice - nekje 3 mm.
  • Kroglice previdno položimo v vrelo vodo in kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.

Notes

Pesto lahko uporabimo v veliko drugih namenov; kot namaz recimo za zajtrk, lahko ga damo vsem testeninam in njokom; prija tudi kot pomakca zraven sveže narezane zelenjave, za na piknike h krekerjem ali grisinom.
Prav tako lahko mandlje zamenjamo z orehi ali lešniki in parmezan, če ga ne maramo, izpustimo.
Možno ga je tudi konzervirati - v steriliziran kozarček napolnimo pesto skoraj do vrha in nalijemo olivno olje; dobro zatisnemo. Če nam je ljubše zamrzovanje, ga damo v posodice in v skrinjo. V vsakem primeru dolijemo malo olivnega olja, da je pesto prekrit.
* Namesto pirine moke lahko uporabimo tudi pšenično navadno ali polnozrnato, celo s koruzno nastanejo simpatične kroglice.

Dodaj odgovor