2 mins read
Polnozrnate kroglice caprese s pestom iz pečenih jajčevcev
Polnozrnate pirine kroglice caprese s pestom iz pečenih jajčevcev
* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi izdelki * lakto-vegetarijansko * brez jajc
Ingredients
- za pesto
- JAJČEVEC 1 večji
- OLIVNO OLJE 1-2 jušni žlici
- SUŠENI PARADIŽNIKI 4-5 manjših koščkov
- MANDLJI olupljeni, 50 g
- ČESEN 2 večja stroka ali 3 manjši
- PARMEZAN 1 manjši kos
- RDEČA PAPRIKA ščep
- POPER ščep
- BAZILIKA sveža, nasekljana, 1 zvrhana jušna žlica
za kroglice
- POLNOZRNATA PIRINA MOKA 150 g
- REPIČNO OLJE 2 jušni žlici
- SOL ščep
- PARADIŽNIK 1 večji
- MOCARELA KROGLICE nekaj kosov
- ORIGANO ščep
- BAZILIKA ščep
Instructions
- Jajčevec pokapamo z oljem, prepikamo lupino z vilico in prerezanega na pol pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C 45 minut.
- Ko se ohladi, postrgamo sredico ven in damo v sekljalnik. Dodamo vse sestavine, ki so navedene za pesto in zmiksamo v gladko maso. Če želimo redkejšo maso, dodamo še malo olja.
- Za kroglice zmešamo moko in sol, dodmao olje in postopoma dodajamo toplo vodo, sproti mešamo, da nastane homogeno testo, ki se nam ne lepi na roke. Pustimo počivati nekaj minut.
- Paradižnik nasekljamo na drobno, dodamo baziliko in origano ter premešamo.
- Od testa trgamo majhne koščke in jih kar z roko potlačimo v ploščice enake velikosti. Nadevamo z malo paradižnika in na pol prerezano mocarelo ter prekrijemo z drugo ploščico. Previdno zatisnemo robove in oblikujemo v kroglico. Če se testo trga, ga dodamo malo več naokoli oziroma naredimo debelejše osnovne ploščice - nekje 3 mm.
- Kroglice previdno položimo v vrelo vodo in kuhamo, dokler ne priplavajo na površje.
Notes
Pesto lahko uporabimo v veliko drugih namenov; kot namaz recimo za zajtrk, lahko ga damo vsem testeninam in njokom; prija tudi kot pomakca zraven sveže narezane zelenjave, za na piknike h krekerjem ali grisinom.
Prav tako lahko mandlje zamenjamo z orehi ali lešniki in parmezan, če ga ne maramo, izpustimo.
Možno ga je tudi konzervirati - v steriliziran kozarček napolnimo pesto skoraj do vrha in nalijemo olivno olje; dobro zatisnemo. Če nam je ljubše zamrzovanje, ga damo v posodice in v skrinjo. V vsakem primeru dolijemo malo olivnega olja, da je pesto prekrit.
* Namesto pirine moke lahko uporabimo tudi pšenično navadno ali polnozrnato, celo s koruzno nastanejo simpatične kroglice.
Prav tako lahko mandlje zamenjamo z orehi ali lešniki in parmezan, če ga ne maramo, izpustimo.
Možno ga je tudi konzervirati - v steriliziran kozarček napolnimo pesto skoraj do vrha in nalijemo olivno olje; dobro zatisnemo. Če nam je ljubše zamrzovanje, ga damo v posodice in v skrinjo. V vsakem primeru dolijemo malo olivnega olja, da je pesto prekrit.
* Namesto pirine moke lahko uporabimo tudi pšenično navadno ali polnozrnato, celo s koruzno nastanejo simpatične kroglice.