2 mins read
Krompirjev golaž po mehiško
Krompirjev golaž po mehiško
* od 10. meseca dalje * brez glutena * brez mlečnih izdelkov * mesno - govedina * brez jajc
Ingredients
- GOVEJE KOCKE 200 g
- KROMPIR 4 večji
- BUČKA 1 manjša
- ZELENA&RDEČA PAPRIKA vsake 1 srednje velik kos
- PARADIŽNIK 1 (ali nekaj žlic paradižnikove omake)
- POR samo beli del, 1/2 večjega
- KORENČEK 1 manjši
- RDEČI FIŽOL vložen, nekaj žlic
- KORUZA vložena, nekaj žlic
- RDEČA ČEBULA 1/2 manjše
- PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 jušna žlica
- ČESEN 1 manjši strok
- MAJARON ščep
- ORIGANO ščep
- TIMIJAN ščep
- KUMINA ščep
- MUŠKATNI OREŠČEK ščep
- KORIANDER sušen, ščep
- LOVORJEV LIST 1
- OMEGA-3 OLJE 1 čajna žlička
Instructions
- Por in čebulo nasekljamo in v posodi na malo vode (toliko vode, da je le dno pokrito, recimo 1 prst na visoko) podušimo na najvišjem ognju; ves čas mešamo in spremljamo, koliko je vode. Če prehitro izpari, dodamo še malo, vendar ne preveč.
- Ko por in čebula posteklenita, dodamo meso, premešamo in dodamo nekaj žlic vode. Mešamo na najvišjem ognju in pazimo, da se ne prismodi.
- Ko meso spremeni barvo, ogenj zmanjšamo na srednje, dodamo paradižnikovo mezgo in nekajkrat premešamo, da se mezga in meso lepo premešata. Stisnemo strok česna in premešamo v meso.
- Dodamo narezan korenček in narezano papriko ter paradižnik ali paradižnikovo omako. Začinimo z vsemi začimbami, prilijemo 1-2 dcl tople vode (da prekrijemo celotno jed), pomešamo, dodamo še lovorjev list in pokrijemo. Tako pustimo, da se na majhnem ognju kuhlja dobre pol ure in občasno premešamo.
- Medtem v drugi posodi skuhamo krompir skoraj do mehkega in ga dodamo mesni jedi.
- Po tem času dodamo tudi bučke, premešamo ter še pustimo dobre pol ure na majhnem ognju.* (opombe spodaj)
- Proti koncu vmešamo fižol in koruzo.
- Jed je pripravljena, ko je meso dovolj mehko in sočno. Ugasnemo in pustimo še nekaj minut, da jed počiva.
- Preden postrežemo, prelijemo z oljem.
Notes
* Čas kuhanja se bistveno razlikuje glede na vrsto mesa - že kupljene goveje kocke so namenjene golažem in enolončnicam, ponavadi gre za trše kose mesa in zato se kuha vsaj debelo uro. Če uporabimo recimo meso mlade govedi, junečje ali teletino, se čas kuhanja skrajša vsaj za pol ure. V vsakem primeru poskusimo meso po tem, ko se kuha pol ure in po tem ocenimo, koliko časa še potrebuje. Teletina je recimo po pol ure že pripravljena, konkretno te goveje kocke, opisane v receptu, so pa potrebovale dobro uro. Zelenjava se v vsakem primeru dovolj skuha. 🙂