Gratinirani njokci s šparglji in češnjevim paradižnikom
2 mins read

Gratinirani njokci s šparglji in češnjevim paradižnikom

njoki s sparglji, cesnjevcem in besamelom_wm

Gratinirani njokci s šparglji in češnjevim paradižnikom

* od 12. meseca dalje * z glutenom * z mlečnimi proizvodi * lakto-vegetarijansko* brez jajc
Prep Time 5 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour
Servings 3

Ingredients
  

  • ŠPARGLJI 200 g
  • ČEŠNJEV PARADIŽNIK nekaj kosov
  • NJOKI poljubni (uporabili smo navadne krompirjeve)
  • za bešamel
  • POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 5-6 žlic
  • KOKOSOVA MAŠČOBA 2 kocki
  • MLEKO 2 dcl
  • SIR poljuben, 100 g
  • MAJARON ščep
  • BAZILIKA ščep
  • SOL ščep

Instructions
 

  • Šparglje operemo in nalomimo na koščke (dolge od 2-3 cm) od vršičkov navzdol.* (opombe spodaj)
  • Vržemo jih v krop in pokuhamo 1-2 minuti.*
  • Odcedimo, vodo od kuhanja pa prihranimo za bešamel.
  • V posodi posebej skuhamo njoke v vreli vodi; ko priplavajo na površino, so pripravljeni. Prihranimo.
  • V posodo damo kokosovo maščobo in na srednjem ognju raztopimo. Po žlicah dodajamo moko im počakamo, da rahlo zarumeni (oz. v tem primeru porjavi, ker je polnozrnata). Ko nastanejo grudice, počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo z metlico. Bešamel se zelo hitro zgosti, tako da bodimo pozorni, da začnemo dolivati vodo od špargljev, ko opazimo, da je že zelo gost.
  • Postopoma kuhamo na zelo majhnem ognju in medtem narežemo paradižnik na polovičke.
  • Bešamel rahlo solimo, začinimo z majaronom in baziliko, premešamo ter ugasnemo, ko je lepo gost (gostote kot malo bolj tekoč puding).
  • Polovico ga prelijemo na manjši pekač, nanj naložimo njokce in zelenjavo, prelijemo s preostalo polovico bešamela in posujemo z naribanim sirom.
  • Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200°C slabe pol ure oz. do faze, ko je sir na vrhu lepo zapečen in se naredi skorjica.*

Notes

* Koščke, ki se lepo prelomijo, uporabimo; proti koncu, ko so že navadno oleseneli, se ob poskusu, da bi jih prelomili, samo zvijejo; take kose zavržemo.
* Najprej koščke, vršičke damo kuhati malo kasneje, saj so mehkejši in zato pripravljeni prej.
* Lahko zadnjih 5 minut popečemo tudi na gril funkciji z ventilatorjem.

Dodaj odgovor