3 mins read
Otroška mehiška pojedina
Otroška mehiška pojedina
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* brez mlečnih izdelkov
* mesno - govedina
* brez jajc
Ingredients
za "mesni čili"
- MLETA GOVEDINA 200 g
- RDEČA ČEBULA 1/2 večje
- ČESEN 1 velik strok
- RDEČA PAPRIKA 1 večja
- FIŽOL lahko mešan, lahko pa samo rdeč, 200 g
- KORUZA vložena, 100 g
- VLOŽENI PELATI 300 g
- KORIANDER ščep
- KUMIN ščep
- RDEČA SLADKA PAPRIKA 1 zravnana čajna žlička
- POPER ščep
- OSTRA PAPRIKA ščep
- ČRNA ČOKOLADA 1 košček
- ---
za koruzne tortilje
- KORUZNA MOKA 5 zvrhanih žlic
- PŠENIČNA MOKA 1-2 zvrhani jušni žlici
- LIMETIN SOK 1 čajna žlička
- SOL ščep
- OLIVNO OLJE 2 jušni žlici
- ---
- RIŽ suh, 100 g
- AVOKADO 1/2 večjega
- LIMETIN SOK 1 čajna žlička
- dekoracija: KISLA SMETANA poljubno, svež peteršilj
Instructions
- Na malo vode na največjem ognju podušimo nasekljano čebulo, stisnemo česen in počakamo, da se čebula zmehča in postekleni. Dodamo na drobno narezano papriko in še 2-3 minute dušimo. Nato dodamo meso in ga s kuhalnico razkosamo ter nekaj minut dušimo, da spremeni barvo, nato pa ga začinimo, premešamo in vlijemo pelate; razkosamo jih kar z vilico na grobo, prilijemo malo vode, počakamo, da zavre, nato pa ogenj zmanjšamo in pustimo slabo uro, da se počasi kuhlja.
- Po tem času dodamo opran fižol in koruzo, premešamo ter pokrito pustimo še pol ure.
- Medtem pripravimo tortilje. K koruzni in pšenični moki vmešamo limetin sok in premešamo. Po 10-15 minutah posolimo, dodamo olje in postopoma prilivamo vročo vodo ter mešamo. Nastane naj enotna zmes, od katere jemljemo drobne kroglice, velike za debel oreh in jih med dvema peki papirjema kar z rokami počasi potlačimo v 2 mm debelo ploščo.
- Previdno jih preložimo v segreto ponev, kamor smo kanili nekaj kapljic olja in jih spečemo na vsaki strani 3-5 minut na srednji visoki temperaturi.* (opombe spodaj).
- Polagamo jih na papirnato brisačo.
- Posebej v posodi skuhamo riž, odcedimo ter mu primešamo nekaj žlic omake od mesnega čilija, toliko, da se riž rahlo obarva.
- Mesni čili lahko sedaj ugasnemo in mu primešamo čokolado.
- Avokado na grobo pretlačimo in pokapamo z limeto.
Notes
* Namesto ostre paprike lahko damo tudi kajenski poper ali čili v prahu; glede na količino ostalih sestavin se porazgubi in ni bojazni, da bi bilo pekoče; prav tako čokolada nevtralizira okus.
* Tortilje so bile kar pošten zalogaj; najprej sem poskusila samo iz koruzne moke, vendar so razpadale, z dodatkom pšenične so se malo bolj obnesle, vendar iz njih nikakor ne bi mogli delati zavitkov, so pa okusne in primerne namesto čipsa, saj se lepo nadrobijo. 🙂
* Pomembno je tortilje peči na vsioki temperaturi in dokaj hitro, čeprav dlje kot navadne pšenične. Ne smemo jih razvaljati na pretanko in ne na predebelo.
* Tortilje so bile kar pošten zalogaj; najprej sem poskusila samo iz koruzne moke, vendar so razpadale, z dodatkom pšenične so se malo bolj obnesle, vendar iz njih nikakor ne bi mogli delati zavitkov, so pa okusne in primerne namesto čipsa, saj se lepo nadrobijo. 🙂
* Pomembno je tortilje peči na vsioki temperaturi in dokaj hitro, čeprav dlje kot navadne pšenične. Ne smemo jih razvaljati na pretanko in ne na predebelo.