2 mins read
Spomladanska zelenjavna pita na belo s puranom
Spomladanska zelenjavna pita na belo
* od 12. meseca dalje
* z glutenom
* z mlečnimi izdelki
* mesno – puran
* brez jajc
Ingredients
za nadev
- POR beli del, 1 večji kos
- KORENČEK 1 večji
- MLADO ZELJE 1 manjši kos
- PURANJI FILE 100 g
- ČESEN 2 stroka
- SKUTA 1 velika jušna žlica
- KISLA SMETANA 1 velika jušna žlica
- NAVADEN JOGURT 1 velika jušna žlica
- SIR poljuben, 1 manjši kos (okoli 50 g)
- RDEČA PAPRIKA v prahu, 1 čajna žlička
- TIMIJAN&DROBNJAK skupaj 1 čajna žlička
za testo
- POLNOZRNATA PŠENIČNA MOKA 300 g
- POLENTA nekaj za posip
- KVAS svež, 1/2 kocke
- SOL ščep
- REPIČNO OLJE 1 jušna žlica
Instructions
- Kvas nadrobimo v skodelico z 1,5 dcl tople vode, dodamo ščep sladkorja in pustimo dobrih 15 minut, da naraste.
- Moko zmešamo s soljo. Vmešamo kvas in olje ter s kuhalnico zmešamo v enotno maso in pregnetemo v okroglo kepo (malo se bo lepila na prste). Pustimo vzhajati dobro uro.
- Medtem v ponvici zavremo malo vode (damo toliko, da je dno prekrito), skupaj s timijanom in drobnjakom. Dodamo na tanko narezano zelje, na drobno nasekljan por in rezinice korenčka. Na hitro podušimo, da se zelje zmehča, nato pa umaknemo v drugo posodo, da se ohladi.
- V isto ponev damo na male koščke narezanega purana, posujemo z malo rdeče paprike, dodamo malce vode in podušimo v 5 minutah, da meso spremeni barvo. Če vsa voda prehitro izpari, jo še malo dodamo. Na koncu na meso stisnemo česen, premešamo, pustimo še dobro minuto, da se okusi premešajo in ugasnemo.
- V skledi zmešamo skuto, kislo smetano, jogurt in žličko rdeče paprike.
- Vzhajano testo zvrnemo na pomokano površino, ki smo jo še dodatno potresli z zrnci polente. Ne gnetemo preveč, samo v nekaj potezah razvaljamo v približno 1cm debelo testo, ki ga previdno preložimo v okrogel pekač za pite. Oblikujemo rob. En manjši kos testa prihranimo.
- Testo namažemo s skutno mešanico, nanjo naribamo sir, naložimo zelenjavo (če je zelenjavna mešanica premokra, jo malo odcedimo ali ožamemo, sicer bo nadev preveč tekoč).
- Na vrh damo meso, naribamo še malo sira, iz preostanka testa pa natrgamo male kroglice, ki jih sploščimo in z njimi pokrijemo pito.