Lečina veganska bolonjska omaka
2 mins read

Lečina veganska bolonjska omaka

lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska

Hej, iščeš nekaj, kar bi te prepričalo, da je leča kul? No, pripravi se, ker tale lečina bolonjska omaka ni samo zdrava in nasitna, ampak tudi čisto prava zvezda večera (ali dneva) – brez potrebe po kompliciranju. Tudi izbirčni otroci bodo morda pozabili, da jedo nekaj, kar raste na polju, ne v trgovini. 😉 Odlična je, ker jo lahko skuhamo na zalogo in zamrznemo za dneve, ko ni časa za kuhanje. 

Lečino bolonjsko omako lahko uporabimo pri različnih ogljikohidratnih prilogah:

  • poljubne vrste testenin (namig: bolje se ujame z makaroni, kot špageti ali rezanci)
  •  riž, pira in ječmen (namig: ker je omaka zelo kremna in gosta, potrebuje nekaj teksture in strukture; predlagam bolj čvrsta žita, drugače prehitro zaidemo v kašo)

Če jo pa razredčimo, lahko dobimo iz nje pravzaprav bogato mineštro. Na koncu kuhanja ji dodamo svežo špinačo, poljubne testenine/riž in natrgan tofu ter si tako pričaramo polnovreden obrok. 

Zakaj obožujemo lečin bolonjez?

  • gre za zelo nezahtevno jed, a slastno jed
  • hitro pripravljena
  • zdravju prijazna
  • na hitro lahko skuhamo velike zaloge in prihranimo čas
  • stročnice so izjemen vir beljakovin in mineralov
  • skromna, poceni leča, ki ne načne prehranskega budgeta
  • zelo uporabna v različnih kombinacijah in variantah (priloga, omaka, juha, mineštra, kot podlaga narastkom, dodatek lazanji, ali kot samostojna jed)
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska

VEGANSKO   
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: za cca. 2 litra omake

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 20 min

KAJ POTREBUJEM

ČEBULA, 1 večja

POR, 1 manjši kos

ČESEN, 1 strok

PETERŠILJ, nasekljan, 1 jušna žlica

PAPRIKA, poljubna, 3-4 kose

ZAČIMBE: kumina, orientalska kumina,  koriander, majaron, origano, bazilika, sladka paprika, dimljena paprika; vsake začimbe pol čajne žličke

ZAČIMBE 2: mlet ingver, mleta kurkuma, muškatni orešček, cimet; vsake začimbe damo ščep

LOVORJEV LIST, 2

GORČICA, 1 čajna žlička

RDEČA (oz. ORANŽNA) LEČA, oluščena, brez namakanja, 300 g

ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 1 liter

OLIVNO OLJE

PARADIŽNIKOVA MEZGA, 50 g 

SOL, po okusu

KAKO TO GRE

1. Olivno olje segrejemo in na njem popražimo nasekljano čebulo, por, peteršilj in papriko. Ko je zelenjava že fino zmehčana, dodamo še nasekljan česen. Dušimo še 5 minut.

2. K zelenjavi damo lečo, dobro premešamo in pražimo na visoki temperaturi 2 minuti, ves čas mešamo. Dodamo še gorčico, sol, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo.

3. Pokrito kuhamo 10 minut, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in kuhamo pokrito še 10 minut.

4. Ohladimo in razporedimo po porcijah, označimo in zamrznemo. V zamrzovalniku počaka 2-3 mesece.

lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska
lecin bolognese, bolonjez, lecina bolonjska