Kremna ajdova kaša s tofujem
3 mins read

Kremna ajdova kaša s tofujem

V tednu ajde (spomnite se ajdovih palačink) smo poskusili še en recept, tokrat pa z ajdovo kašo. Verjamem, da je med nami kar nekaj neljubiteljev te trave, tudi sama ne poskočim od veselja, ko se spomnim nanjo, ji pa dam velikokrat priložnost in testiram različne načine priprave.

Ker je ajdova kaša pri klasični pripravi rada rahlo sluzasta, predvsem pa se “zatika” v grlu, se pri pripravi poslužujem različnih trikov, s katerimi dobim kremno, gladko in razkošno kašo. 

Pomembno je tudi, kaj ji dodamo. Najbolj tradicionalna sestavina, so gobe. Kjer pa se zatakne, tako in drugače, pri tistih, ki poskušamo ajdovo kašo vzljubiti. Gobe so tudi rahlo sluzaste in gladka, čvrsta tekstura in rahlo zemljast pridih, ajdovi kaši ne delajo usluge. Kaj smo dodali, pa v spodnjem receptu. 

Zakaj obožujemo kremno ajdovo kašo?

  • ker se zelo hitro pripravi in skuha
  • pravi dodatki kaši pomagajo h kremnosti
  • okusen, polnovreden in slasten recept
  • primerna za hranljive večerje
  • budgetu prijazna
  • lokalno dostopna in zelo zdrava

VEGANSKO
BREZ MLEKA
BREZ JAJC
BREZ GLUTENA
RASTLINSKO

PORCIJE: za 4 osebe

TEŽAVNOST: 1/3

ČAS PRIPRAVE: 10 min

ČAS KUHANJA: 20 min

KAJ POTREBUJEM

AJDOVA KAŠA, predhodno namočena in oprana, 170-200 g

BG moka, nekaj žlic

RDEČA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke

DIMLJENA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke

ČESEN V PRAHU, ščep

SOL, ščep

TOFU, 250 g

REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica

POR, pol manjšega stebla

KORENJE, 1 srednje velik

ZAČIMBE: kumina, kumin, kurkuma, koriander v prahu, čili, muškatni orešček, česen v prahu, vsake damo min. za konico čajne žličke, če želimo bolj intenziven okus, pa pogumno malo več

PETERŠILJ, sušen, 1 zvrhana čajna žlička (če damo svežega, ga nasekljanega damo 1 zvrhano jušno žlico)

ZELENJAVNA JUŠNA OSNOVA, 350-400 ml

KAKO TO GRE

1. Ajdovo kašo namočimo en dan prej in pred uporabo dobro speremo. 

2. Tofu odcedimo in s papirnato brisačko popivnamo, narežemo na manjše kocke. Moko zmešamo  s soljo, česnom v prahu, rdečo in dimljeno papriko; vanjo damo nakockan tofu in nekajkrat premešamo, da so vse kocke prekrite. 

3. Segrejemo olje in na njem počasi na srednjem ognju podušimo nasekljan por in na drobno narezano korenje. Dušimo, dokler se por ne zmehča, 5-7 minut. Dodamo vse začimbe in peteršilj, nekajkrat premešamo.

4. V zelenjavno mešanico dodamo tofu, odcejeno ajdovo kašo, ogenj zmanjšamo in premešamo, da se sestavine dobro prepletejo z okusi.

5. Zalijemo z vročo zelenjavno osnovno, pustimo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 15-20 minut. Občasno vmes premešamo. 

Jed lahko obogatimo z vmešanim belim sirom, v tem primeru postane jed vegetarijanska. 🙂