V tednu ajde (spomnite se ajdovih palačink) smo poskusili še en recept, tokrat pa z ajdovo kašo. Verjamem, da je med nami kar nekaj neljubiteljev te trave, tudi sama ne poskočim od veselja, ko se spomnim nanjo, ji pa dam velikokrat priložnost in testiram različne načine priprave.
Ker je ajdova kaša pri klasični pripravi rada rahlo sluzasta, predvsem pa se “zatika” v grlu, se pri pripravi poslužujem različnih trikov, s katerimi dobim kremno, gladko in razkošno kašo.
Pomembno je tudi, kaj ji dodamo. Najbolj tradicionalna sestavina, so gobe. Kjer pa se zatakne, tako in drugače, pri tistih, ki poskušamo ajdovo kašo vzljubiti. Gobe so tudi rahlo sluzaste in gladka, čvrsta tekstura in rahlo zemljast pridih, ajdovi kaši ne delajo usluge. Kaj smo dodali, pa v spodnjem receptu.
Zakaj obožujemo kremno ajdovo kašo?
ker se zelo hitro pripravi in skuha
pravi dodatki kaši pomagajo h kremnosti
okusen, polnovreden in slasten recept
primerna za hranljive večerje
budgetu prijazna
lokalno dostopna in zelo zdrava
VEGANSKO BREZ MLEKA BREZ JAJC BREZ GLUTENA RASTLINSKO
PORCIJE: za 4 osebe
TEŽAVNOST: 1/3
ČAS PRIPRAVE: 10 min
ČAS KUHANJA: 20min
KAJ POTREBUJEM
AJDOVA KAŠA, predhodno namočena in oprana, 170-200 g
BG moka, nekaj žlic
RDEČA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke
DIMLJENA PAPRIKA, 1/2 čajne žličke
ČESEN V PRAHU, ščep
SOL, ščep
TOFU, 250 g
REPIČNO OLJE, 1 jušna žlica
POR, pol manjšega stebla
KORENJE, 1 srednje velik
ZAČIMBE: kumina, kumin, kurkuma, koriander v prahu, čili, muškatni orešček, česen v prahu, vsake damo min. za konico čajne žličke, če želimo bolj intenziven okus, pa pogumno malo več
1. Ajdovo kašo namočimo en dan prej in pred uporabo dobro speremo.
2. Tofu odcedimo in s papirnato brisačko popivnamo, narežemo na manjše kocke. Moko zmešamo s soljo, česnom v prahu, rdečo in dimljeno papriko; vanjo damo nakockan tofu in nekajkrat premešamo, da so vse kocke prekrite.
3. Segrejemo olje in na njem počasi na srednjem ognju podušimo nasekljan por in na drobno narezano korenje. Dušimo, dokler se por ne zmehča, 5-7 minut. Dodamo vse začimbe in peteršilj, nekajkrat premešamo.
4. V zelenjavno mešanico dodamo tofu, odcejeno ajdovo kašo, ogenj zmanjšamo in premešamo, da se sestavine dobro prepletejo z okusi.
5. Zalijemo z vročo zelenjavno osnovno, pustimo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 15-20 minut. Občasno vmes premešamo.
Jed lahko obogatimo z vmešanim belim sirom, v tem primeru postane jed vegetarijanska. 🙂
Na spletni strani boobeefoodee uporabljamo piškotke (cookies), ki sicer niso pečeni, so pa vseeno fini; zagotavljajo namreč, da stran deluje normalno, poleg tega pa poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali z uporabo spletne strani, predpostavljamo, da so vam všečni in da se strinjate z njihovo uporabo.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Znižane cene knjigic receptov ter brezplačna poštnina nad 40eur! Opusti