Polpeti iz ajdove kaše
Polpeti iz ajdove kaše so prava poslastica za vse ljubitelje tega žita, ki žito ni, ampak je botanično pravzaprav trava. Ker ajda ne vsebuje glutena, je primerna za vse, ki trpijo za celiakijo ali tiste, ki se glutenu izogibajo. Je lahko prebavljiva, hvaležna za prebavo in polna hranil.
Iz oluščene ajde običajno delajo ajdovo kašo, zmleto pa dobimo ajdovo moko. Pred časom sem naletela na zanimiv recept z ajdovo kašo, ki jo rada skuham v različnih oblikah. Pri nas doma ajda in ajdova kaša sicer ne gresta tako zelo dobro v promet in zato vedno poskušam z novimi načini priprave jedi, ki bi bili zdravi, okusni, preprosti, slastni in hkrati zanimivi.
Ravno to sem našla v teh ajdovih polpetih, pravijo jim tudi grechaniki ali grechanik. Običajno se sicer pripravijo še z mletim mesom, jetrcami oz. različnimi vrstami mesa, meni pa bolj diši vegetarijanska različica. Poigrala sem se z nakaljeno ajdo (v originalnih receptih se sicer ajda skuha, meni je pa boljša nakaljena, ker je lažje prebavljiva, okusna, hranljiva, pa še hrustljava), kuhanim krompirjem, peteršiljem, čebulo, korenčkom, a brez gob. Ki bi sicer super skočile v to jed in ji dodale tisti dodatni umami. Ampak, priznam, že ti polpeti so bili sami po sebi resnično okusni in so poželi pohvale z vseh strani. Ker sem recept delala prvič, sem polpete raje spekla, prihodnjič pa se jih lotim v pečici, da bodo še ekstra bolj zdravi.
Preden se lotimo te dobrote iz ajdove kaše, pa še nekaj preteklih idej in receptov za navdih in nove kreacije:
- pašteta iz ajdove kaše: https://www.boobeefoodee.si/blog/ajdova-pasteta/
- ajdova zlevanka: https://www.boobeefoodee.si/blog/ajdova-zlevanka-z-jabolki-in-medom/
- krhka ajdova pita: https://www.boobeefoodee.si/blog/ajdova-krhka-pita-s-piscancem-porom-in-korenckom/
Če želiš še več idej in navdiha, pobrskaj tukaj: https://www.boobeefoodee.si/blog/page/2/?s=ajdova
Če bi rada več idej, kako skombinirati različne sestavine ali si naveličana enih in istih jedi, vabljena k naročilu jedilnika: https://www.boobeefoodee.si/blog/jedilniki/
Kako se lotimo teh slastnih polpetov iz ajdove kaše?
- AJDOVA KAŠA, namočena, 500 g
- ČEBULA, 1 srednje velika
- ČESEN, 1 strok
- KUHAN KROMPIR, 150 g (to so cca. trije srednji krompirji)
- PETERŠILJ, manjši šopek, nasekljan
- KORENJE, 1 srednje velik
- JAJCE, večje, 1
- RIŽEVA ali ČIČERIKINA MOKA, 100-200 g (odvisno od tega, kako mehko maso dobimo iz ajdove kaše)
- ZAČIMBE, zravnana čajna lička vsake začimbe: kumin v pragu, rdeča paprika, kurkuma, poper (pol čajne žličke)
- SOL, pol čajne žličke
- REPIČNO OLJE, za peko