2 mins read
Dišeč bučni golaž v domači kruhovi skledici
Dišeč bučni golaž v domači kruhovi skledici
* od 10. meseca dalje
* brez mlečnih izdelkov
* z glutenom
* brez jajc
* vegansko
Ingredients
- BUČA VIOLINA 1/2 manjše
- POR 1 manjši košček
- ČEBULA 3 kolobarje
- KORENČEK 1 manjši
- RDEČA LEČA 1 jušna žlica
- PARADIŽNIKOVA MEZGA 1 čajna žlička
- MAJARON ščep
- LOVORJEV LIST 1 list
- ŠETRAJ ščep
- KUMINA v zrnju, ščep
- ---
za skledico
- PIRINA MOKA 100 g
- PIRINA POLNOZRNATA MOKA za posip
- OLIVNO OLJE 1 čajna žlička
- SOL ščep
- SLADKOR ščep
- KVAS 1 čajna žlička
Instructions
- Za kruhovo skledico najprej pripravimo kvas. Raztopimo ga v cca. 0,5 dcl mlačne vode skupaj s sladkorjem in počakamo 15-20 minut, da vzhaja. Navadno moko dobro premešamo s soljo in potem vmešamo vzhajan kvas. Dodamo tudi žličko olja. Najprej premešamo, nato pa zamesimo v enotno, elastično testo, ki naj se ne oprijemlje sten posode oz. deske. Posujemo s polnozrnato moko in pustimo vzhajati dobro uro.
- Za golaž najprej na malo vode na hitro podušimo čebulo, dodamo nasekljan por in vse skupaj začinimo.
- Dušimo nekaj časa in ko se zelenjava zmehča, prilijemo malo vode in dodamo na koščke narezano bučo in korenček, nato pa še lečo. Dobro premešamo, dodamo še paradižnikovo mezgo, jo razmešamo, nato pa prilijemo toliko vode, da je jed prekrita in pustimo na majhnem ognju, da počasi vre.
- Pečico ogrejemo na 200°C.
- Testo razvaljamo na tanko, še enkrat posujemo s polnozrnato moko ter ga postavimo na narobe obrnjeno skledo ali pekač okrogle oblike, ki smo ga premazali z oljem in potresli z malo moke, da se nam skledica ne prime.
- Pečemo cca. 30 minut do zlatorjave barve.
- Počakamo, da se malce ohladi, nato pa previdno odvzamemo stran od posode in v njej serviramo bučni golaž.