Budget menu 2 (30 €)
10 mins read

Budget menu 2 (30 €)

Nekaj časa je trajalo, da sem se lotila drugega Budget menuja, ki se mi zdi bistveno boljši kot prvi.

Izboljšan je na račun vas, drage bralke, dragi starši, kajti le s pomočjo vaših komentarjev, aplavza, konstruktivnih kritik in podpore v obliki ogromno zasebnih sporočil, sem se drugega menuja lotila s še večjo predanostjo, zbranostjo in željo pomagati tistim, ki to potrebujejo. 
V menu sem tokrat uvrstila še več “tradicionalnih” jedi, ki so všeč povečini vsem. Tako se najdejo pizza, praženec, palačinke, tunini polpetki, skutni njoki, ponarejeni segedin, ovseni mafini, ovseni piškotki, pašta fižol, zrezki s šampinjoni, obogaten pire in pražen krompir, poleg ostalih dobrot. 

V ceno oz. sam budget niso zajete začimbe, česen, sol, poper, olja in kakav.

Tudi v tem tednu mi je ostalo kar nekaj sestavin, ki so že del stalne “ponudbe” v naši shrambi in pridno polnijo police ter tako pravzaprav nižajo družinski budget iz tedna v teden. 🙂

NAKUPOVALNI LISTEK

KAJ KOLIKO CENA
ovseni kosmiči 1 kg 0,90 €
jabolka 1 kg 0,79 €
kislo zelje 1 kg 1,59 €
krompir 2 kg 1,42 €
navaden fižol, vložen 800 g 0,68 €
jajca, M 10 kos 1,29 €
šampinjoni 500 g 1,97 €
mlado zelje 1 kg 0,79 €
tekoči jogurt 500 g 0,49 €
banane 1 kg 0,95 €
sir gauda 450 g 2,20 €
čebula  500 g 0,50 €
makarončki 1 kg 0,85 €
paradižnikova omaka 500 g 0,34 €
skuta 500 g 1,43 €
kisla smetana 180 g 0,49 €
beli kruh 1 kg 1 paket 0,99 €
klobase 800 g 3,50 €
grah, zamrznjen 1 kg 1,39 €
namenska moka 2 kg 0,84 €
svinjski zrezki 480 g 2,76 €
džem malina 450 g 1,10 €
korenček 750 g 0,82 €
mleko 2 l 1,06 €
maslo 250 g 1,79 €
zdrob 500 g 0,39 €
polenta 1 kg 0,90 €
tuna 370 g 1,78 €
kvas 42 g 0,08 €
kisle kumarice 670 g 0,65 €
mleti orehi 200 g 2,49 €
SKUPAJ 37,22 €
REALNA CENA 30,74 €

MENU za 4 osebe (2 odrasla, 6-letnik, 2-letnica) zajema 3 glavne dnevne obroke za 7 dni v tednu, malice niso vštete.

PRVI DAN

ZAJTRK: Ovseni piškotki z marmelado, kakav

150 g ovsenih kosmičev,  1 jajce, 60 g marmelade, 1 jabolko, žlička cimeta). Sestavine ugnetemo v testo, od katerega jemljemo male kroglice. Potlačimo jih na peki papir, cca 0,5 cm na debelo in pečemo pri 180°C, 10 min. Vzamemo iz pečice, obrnemo in pustimo na pekaču, da se ohladijo. Iz mase nastane 12 piškotkov.



KOSILO: Kislo zelje in matevž

500 g kislega zelja, 400 g fižola, 500 g kuhanega krompirja. Kislo zelje malce speremo pod vodo in na hitro pogrejemo v ponvi, če želimo, lahko dodamo malo česna. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v vodi do mehkega. Odcedimo, ga potlačimo na ponev z malo olja, dodamo fižol in oboje na grobo pretlačimo. Če želimo, rahlo solimo in popramo. 


VEČERJA: Skutni njoki z jabolčno polivko

200 g skute, 150 g moke, 2 jabolki, cimet, 25 g masla. Zmešamo skuto z moko, oblikujemo v dolgo kačo, ki jo narežemo na njoke. Kuhamo v slani vreli vodi, ko priplavajo na površje, so pripravljeni. Olupimo jabolka, jih na drobno narežemo in na malo vode podušimo, dodamo sladkor in cimet; kuhamo, dokler ne nastane omaka, ki jo še dodatno spasiramo, če želimo. Njoke odcedimo, jih na malo masla in sladkorja ter cimeta na hitro opečemo in postrežemo, prelite z jabolčno omako. 

DRUGI DAN

ZAJTRK: Opečen kruh z marmelado in skuto

4 kosi kruha, 4 žlice skute, marmelada

KOSILO: Pašta fižol

400 g fižola, 200 g makarončkov, 150 g korenja, sol, poper, kumina, timijan, bazilika
Recept za pašta fižol najdeš tukaj.


VEČERJA:Gozdarska omleta

4 jajca, 2 klobasi, 50 g moke, 100 g naribanega sira, 100 g gobic, sol, poper, timijan

Sir naribamo, klobaso narežemo, gobice prav tako. Jajca razžvrkljamo, vmešamo sestavine, solimo, popramo, dodamo timijan. Spečemo na ogreti in rahlo naoljeni ponvi.

TRETJI DAN

ZAJTRK: Ovsena kaša z jabolkom

100 g ovsene kaše, 2 naribani jabolki, žlička marmelade na osebo.

Ovsene kosmiče skuhamo v vodi, primešano naribana jabolka in dodamo marmelado.

KOSILO: Svinjski zrezki s šampinjoni in zelenjavni pire

250 g zrezkov, 200 g šampinjonov, 50 ml kisle smetane, sol, poper, šetraj, timijan

600 g krompirja, 100 g korenčka, 100 g graha, 100 ml mleka, 25 g masla.

Zrezke potolčemo in opečemo na malo olja, na vsaki strani 5 minut, solimo. Odstranimo in pokrijemo. V isto ponev damo narezane šampinjone, solimo, popramo, dodamo suh česen in šetraj ter timijan. Prilijemo malo vode in dušimo 10 minut. 2 minuti pred koncem v jed vrnemo zrezke, dodamo še smetano in ugasnemo.
Posebej skuhamo krompir in korenček do mehkega, 5 minut pred koncem v jed damo grah. Odcedimo in pretlačimo z mlekom in maslom.

VEČERJA: Zeljna juha

200 g svežega zelja, 100 g krompirja, kumina, piment, lovorjev list. Vse sestavine skuhamo v juho, ki jo spasiramo – lovorjev list pri tem odvzamemo.

ČETRTI DAN:

ZAJTRK: Mlečni zdrob

200 g zdroba, 500 ml mleka, sol.

Mleko zavremo in v njem zakuhamo zdrob, kuhamo 2 minuti, rahlo solimo. Poljubno lahko okrasimo s kakavom.

KOSILO: Testenine s šampinjonovo polivko, zeljna solata

300 g makaronov, 200 g gobic, 100 ml paradižnikove omake, 100 ml kisle smetane, sol, poper, kumina, suh česen; 200 g zelja, sol, poper, olje, kis.

Makarončke skuhamo po navodilih z vrečke. Šampinjone narežemo, jih na hitro opečemo z malo soli, kumine, suhega česna in po 10 minutah zalijemo s smetano. Na hitro pokuhamo, primešamo še paradižnikovo omako, kuhamo še 5 minut in ugasnemo. Prelijemo čez testenine.


VEČERJA: Praženec z marmelado

200 g moke, 1 jajce, 100 ml mleka, 150 ml jogurta, 1 žlica sladkorja.

Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v sneg, rumenjak pa razvžvrkljamo skupaj s sladkorjem. V moko naredimo jamico, prilijemo mleko in jogurt, na hitro razmešamo. Vmešamo rumenjak in na koncu previdno še beljak. Spečemo na malo olja, ko je praženec na eni strani pečen, razsekamo na koščke in jih popečemo z vseh strani.

PETI DAN:

ZAJTRK: Opečen kruh s slano skuto in korenčkom 4 kosi kruha, 150 g skute, drobnjak, sol, poper, kumina, bazilika, origano, suh česen.

Skuti primešamo začimbe in po porcijah namažemo na opečene kose kruha. Postrežemo z rezinami svežega korenčka.


KOSILO: Kmečka pizza 400 g moke, kocka kvasa, 200 ml paradižnikove omake, 200 g sira, origano, bazilika, 2 klobasi, kisle kumarice.

Kvas nadrobimo v toplo vodo, skupaj s pol žlice sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo k moki, vmešamo 1 čajno žličko soli in 2 žlici olja. Ugnetemo v gladko testo, ki naj počiva na toplem 45 minut. Po tem času ga razvaljamo, premažemo s paradižnikovo omako in posujemo z naribanim sirom. Obložimo z narezano klobaso in narezanimi kumaricami. Pečemo na 220°C 20 min.


VEČERJA: Zeljna solata cole-slaw, tunini polpeti  z grahom

200 g naribanega svežega zelja, 150 g naribanega korenčka, 100 g naribanega sira zmešamo v solato. Za preliv zmešamo 50 ml jogurta, 50 ml vode, 50 ml kisa, 50 ml olja, sol, poper. Ohladimo. Medtem pripravimo polpete, tako da zmešamo 370 g tune, 50 g graha, 50 g moke, 1 jajce, rožmarin, sol, origano, baziliko, timijan, suh česen). Oblikujemo polpete, ki jih popečemo na malo olja z obeh strani.

ŠESTI DAN

ZAJTRK: Ovseni mafini

200 g ovsenih kosmičev, 2 banani, 2 jabolki, 50 g marmelade, 1 jajce, 2 žlici olja.

Jajce razmešamo z marmelado, dodamo pretlačeno banano in naribana jabolka, olje, Nadevamo v modelčke za mafine in spečemo pri 200°C 15 min.

KOSILO: Pečeno kislo zelje s klobaso, polenta

500 g kislega zelja, 2 klobasi, 200 ml paradižnikove omake, 150 g polente). V ognjevaren pekač zlijemo paradižnikovo omako, vmešamo ocejeno kislo zelje in obložimo z narezano klobaso. Pečemo na 200°C 20 min. Posebej skuhamo polento po navodilih z vrečke.


VEČERJA: Korenčkova juha z rdečo lečo in zdrobom

200 g korenčka, 100 g rdeče leče, 100 g zdroba, kumina, začimba curry, sol.

Na malo olja pogrejemo rdečo lečo, dodamo narezan korenček in zalijemo s 500 ml vode. Vmešamo začimbe in kuhamo 20 min. Dodamo zdrob in kuhamo še 2 minutki, nato ugasnemo.

SEDMI DAN

ZAJTRK:Jogurtov zmešanček z jabolkom

200g jogurta zmešamo z 1 naribanim jabolkom, dodamo cimet, in 100 g ovsenih kosmičev.


KOSILO: Svinjski trakci  v čebulni omaki s praženim krompirjem, korenčkova solata 

250 g svinjskih zrezkov, sol, poper; 600 g krompirja, 4 velike čebule, olje, sol, poper, 200 g korenčka.

Zrezke narežemo na trakce in na visoki temperaturi v ponvi močno popečemo z vseh strani, solimo popramo. Ohranimo na toplem. V isto ponev damo dve na tanko narezani čebuli, posolimo in dušimo, da se čebula zmehča. V jed vrnemo svinjske trakce in vse skupaj dušimo še 2 minuti, Olupljen krompir narežemo in skuhamo do mehkega. Na olju popečemo nasekljano čebulo, dodamo krompir, ki ga pretlačemo in popražimo. Korenček naribamo, dodamo olje in kis.


VEČERJA: Palačinke s skuto in orehi
3 jajca, 200 g moke, 150 ml mleka, sol; 50 g mletih orehov, 200 g skute). Umešamo maso za palačinke. Pečene nadevamo z mešanico skute in mletih orehov.

BONUS: cimetovi piškotki za cca. 20 piškotkov potrebujemo: 125 g moke, 90 g masla, zvrhano žličko cimeta ali več – po okusu pač, 50 g sladkorja v prahu, 2 žlici mleka, 50 g mletih orehov. 1 vaniljev sladkor.

Umešamo gladko testo, ki počiva 30 min v hladilniku. Razvaljamo na pomokani površini in izrežemo poljubne oblike. Pečemo na 190°C 9-10 min.

 

 

Dodaj odgovor